(0)

Tysk dagbok 1945-46

E-book


I januari 1945 samlar Röda armén sina styrkor för det sista slaget mot Nazityskland. Löjtnant Vladimir Gelfand, en 21-Ärig ukrainsk jude, ingÄr i 5. stötarmén. Han upplever förödelsen vid fronten, men ocksÄ vardagen med personliga konflikter, angiverier och löss. Om nÀtterna tar han sin tillflykt till dagboken, dÀr han avslöjar sin frustration över uteblivna medaljer och brist pÄ kÀrlek. Samtidigt Àr hans berÀttelse, om Àn omedvetet, ofta grym. Som en sann krönikör undviker Gelfand inte kÀnsliga Àmnen som bristande disciplin, plundringar, massvÄldtÀkter och andra övergrepp mot den tyska civilbefolkningen.

I slutet av april 1945 drar Gelfand in i Berlin som en av segrarna. DÀr stannar han till september 1946. Efter krigets fasor lÀngtar han efter frihet och söker sig bort frÄn det trista kasernlivet. Han hamnar snart i en karusell av tillfÀlliga förbindelser med tyska flickor, disciplinbrott och moraliskt förfall. HÀr trÀder en mÀnniska fram och ger en unik inblick i en rödarmists privatliv under första Äret efter Nazitysklands sammanbrott.

Vladimir Gelfand föddes 1923 i Novo-Archangelsk i östra Ukraina. Han inkallades till Röda armén 1942 och fick snart befÀlet över en granatkastarpluton. I maj 1945 var fienden besegrad och den unge ukrainaren av judisk hÀrkomst lÀngtade hem till det civila livet, men han mÄste tjÀnstgöra ytterligare 16 mÄnader i Tyskland, den större delen av tiden i transportavdelningen i en av den sovjetiska ockupationsmaktens trofébrigader. Det blev inte den bÀsta tiden i hans liv. Efter demobiliseringen studerade han i sitt hemland och blev lÀrare. Vladimir Gelfand avled 1983.

PRESSRÖSTER

»Det Àr inte bara det ovanliga perspektivet som gör Vladimir Gelfands postuma [dagbok] till en lÀsupplevelse. OcksÄ den inre kampen, den moraliska och politiska, hur man nu vill kalla den blandning av blodtörst och medkÀnsla som rödgardisten Gelfand upplever i mötet med de besegrade tyskarna, faller utanför det gÀngse schemat. PÄ gatorna ligger flyktingar och amputerade soldater, förÀldralösa barn och tyska kvinnor som sÀljer sina kroppar. Gelfand tar för sig.«

Per Landin, Dagens Nyheter