(0)

VĂ€rd att minnas

E-book


Aron Borelius vÀxte upp i prÀstgÄrdarna i Dala - JÀrna och RamnÀs, dÀr pappan var kyrkoherde. DÄtidens Fattigsverige mÀrktes Ànda in i prÀstbostaden. Den fÀrgstarka prÀstfamiljen bestod, förutom av mÄnga egna barn, av ett antal Äldriga slÀktingar, av flera inackorderade pojkar som var dÀr för att fÄ ordning pÄ tillvaron och av nÄgra originella och lite kantstötta Àldre med lÀttare psykiska diagnoser. Dagens sociala skyddsnÀt fanns inte dÄ och det var sjÀlvklart för Arons förÀldrar att hjÀlpa till dÀr man kunde.

Det pÄverkade Arons mÀnniskosyn och politiska ideal i grunden och han skriver i förordet till sina memoarer att jag har rÄkat mÄnga mÀnniskor i mitt liv men kommit att ringakta fler Àn jag Àlskat. De jag pÄ dessa sidor valt att berÀtta om var mina vÀnner och tillhörde pÄ skilda vis, genom snille eller trofasthet eller blÀndande galenskap, de utkorade. Flertalet av dem bar slÀta namn och nÄgra saknade titel, ty aristokrater av det oantastliga slaget röjer sig genom vilja och stil.

I sina memoarer berÀttar han om sitt synnerligen omvÀxlande liv och om de mÄnga ovanliga personligheter han stötte pÄ under sin resa i den lundensiska studentvÀrlden, genom de oroliga trettio- och fyrtiotalen och under de mÄnga Ären som en av Sveriges ledande konstkÀnnare.

En recensent skriver att: PrĂ€stsonen frĂ„n JĂ€rna i Dalarna och RamnĂ€s i VĂ€stmanland, radikalen och i nĂ„gon mĂ„n rabulisten, student- och kommunpolitikern frĂ„n 20- och 30-talens Lund, kommendanten i krigsĂ„rens Trelleborg, den uppslagsrike museichefen i Norrköping, den ojĂ€mförlige författaren av drabbande akademiska klagoskrifter, radiotalaren och tv-charmören, professor emeritus i konsthistoria, nuvarande hemmansĂ€garen Aron Borelius har till sina verk om Höckert, VelĂĄzquez och romanska muralmĂ„lningar i Östergötland med mera nu lagt en skrift - VĂ€rda att minnas -, vilken eftertryckligt bestyrker vad vi redan visste, nĂ€mligen att han i Ă„terkommande lyckliga ögonblick tillhör vĂ„ra lĂ€rda vĂ€rldsbetydande berĂ€ttare.