(0)

Wendela : en modern 1800-talskvinna

E-book


Wendela Hebbe (1808-1899) var vÄr första kvinnliga yrkesjournalist och en av 1800-talets mÀrkeskvinnor. Hon fick ett mÀrkligt levnadsöde och kom att stÄ mÄnga av sin tids kulturpersonligheter nÀra.

Esaias TegnĂ©r - dĂ„ redan biskop i VĂ€xjö och gift sedan mĂ„nga Ă„r - uppvaktade Wendela Hebbe intensivt i dikt och handling under hennes ungdomstid. Han var den förste av de mĂ€rkesmĂ€n som kom att spela en roll i Wendelas liv. I hennes lilla ”salong” i Stockholm umgicks mĂ€n som Herman SĂ€therberg och Carl Jonas Love Almqvist. Men den man som pĂ„verkade hennes liv mest var hennes arbetsgivare, den legendariske tidningskungen Lars Johan Hierta, som blev far till det barn hon födde ”i lönndom” vid över 40 Ă„rs Ă„lder.

Wendela blev tidigt övergiven av sin man Clemens Hebbe och fick sedan ensam försörja sig och sina tre döttrar. Hon började tidigt skriva i Aftonbladet och blev den första kvinna som fick fast anstÀllning pÄ tidningen. Som journalist blev hon banbrytande framför allt för sina socialreportage dÀr hon skildrade nöden i dÄtidens Stockholm. Men hon var som skribent mycket mÄngsidig och skrev Àven noveller, romaner, sagor och teaterpjÀser och recenserade Àven teater och musik i Aftonbladet.