(0)

Opdragelsens hovedopgaver

E-book


"Da pÊdagogikken er lÊren om opdragelsens formÄl, midler og veje, og midler og veje ifÞlge sagens natur mÄ indrettes efter de formÄl, de skal tjene, mÄ det blive pÊdagogikkens fÞrste opgave at fastslÄ formÄlet for opdragelsen.

Denne opgave er imidlertid af en noget anden art end alle de Þvrige opgaver, som den derefter fÄr at behandle. Thi nÄr fÞrst formÄlet er givet, kan man med stÞrre eller mindre sikkerhed pÄvise, hvorledes man bÞr bÊre sig ad med at nÄ det."

Axel Dam var en af sin samtids stĂžrste teoretikere inden for lĂŠren om bĂžrns opdragelse og undervisning. I "Opdragelsens hovedopgaver" tegner han et tydeligt billede af sine teorier omkring pĂŠdagogik og undervisning, sĂ„ vi fĂ„r et interessant indtryk af synet pĂ„ bĂžrneopdragelse i Danmark i midten af 1920’erne.

"Opdragelsens hovedopgave" udkom fĂžrste gang i 1923.

Axel Otto Markus Dam (1868-1936) var en dansk skolelĂŠrer, filosof, politiker og forfatter til en lang rĂŠkke bĂžger om bĂžrneopdragelse, pĂŠdagogik og filosofi. Axel Dam sad i en Ă„rrĂŠkke i folketinget for Venstre og beskĂŠftigede sig med nogle af datidens samfundsproblemer med udgangspunkt i sekulĂŠr etik og politisk filosofi.