(5)

Alpeilla

audioboek en e-book


Reilut 12 vuotta sitten syntyi idea Alpeilla tv-ohjelmasta ja nyt Timo Repo ja Jyrki Lehto ovat kiertÀneet lÀhes 120 Euroopan mahtavaa laskupaikkaa ja kaupunkia. Mahat pulleina he ovat istuneet ravintoloissa ja miettineet seuraavan pÀivÀn rinteitÀ ja itse elÀmÀÀ.

Usein kysytÀÀn, mitkÀ kolme asiaa pitÀÀ ehdottomasti ottaa Alpeille mukaan. Passi, vaatteita ja paukkureppu sekÀ neljÀntenÀ lÀÀkkeitÀ. VÀlineet ja muut asiat voi hankkia suoraan hiihtokeskuksen vuokraamosta ja kÀrsivÀllisyyttÀ opetellaan matkan aikana. VÀlillÀ hermo palaa kuin kÀpytikalta kuusi alta, mutta se on elÀmÀÀ ja myöhemmin sille osaa jo nauraa. NÀistÀ hetkistÀ syntyi myös ensimmÀinen kirjamme.

TÀmÀ kirja kertoo laskettelukohteiden historioista, laskupaikoista, ruuista ja elÀmÀnmakuisista hetkistÀ, siitÀ mitÀ kohteissa oikeasti tapahtuu.

Timo ”Fox” Revon ensimmĂ€iset kosketukset lumeen tulivat 12-vuotiaana Hollolan Tiirismaan mĂ€ntyisellĂ€ kukkulalla, kun Lahden Lyseon liikunnanopettaja Juhani PÀÀkkö pakotti ensimmĂ€istĂ€ kertaa laskemaan rinnettĂ€ alas ilman kypĂ€rÀÀ. Sen laskun jĂ€lkeen polvet olivat hyytelöÀ ja ÀÀni kadoksissa toistasataa metriĂ€ kestĂ€neen kauhun huudon jĂ€lkeen. Samalla herĂ€si himo lumeen, suksien nopeuteen ja luonnontuoksuihin. SitĂ€ huumaa on jatkunut ihan nĂ€ihin pĂ€iviin saakka. Nyt melkein 50-vuotiaana on rinteillĂ€ koettu monenlaisia tunteita; iloa, surua ja elĂ€myksiĂ€. Itselleni rinteet ja erityisesti Alpit edustavat ÀÀrimmĂ€istĂ€ itsenĂ€isyyttĂ€, pelkoa vuoria kohtaan ja suuria tunteita, Timo kertoo.

Jyrki ”Jysky” Lehto hurahti laskemiseen Suomen tuntureilla 6-vuotiaana. Alppien ja lumisten laskujen lumoon hĂ€n pÀÀsi ItĂ€vallan Zell am SeessĂ€ 16 vuoden ikĂ€isenĂ€, se elĂ€mĂ€nilo on sĂ€ilynyt tĂ€hĂ€n pĂ€ivÀÀn saakka. Oululainen alppielĂ€mĂ€n legenda Jysky on luokanopettaja, elĂ€mĂ€ntuntija ja tĂ€ydellinen historian aikakone laskupaikkojen suhteen. LisĂ€ksi hĂ€n tuntee luonnon metkut eri vuodenajoilta ja on mies, joka osaa arvostaa aidosti elĂ€mĂ€n ”pieniĂ€ hetkiĂ€â€.ï»ż


Verteller: Ari-Matti Hedman
Duurtijd: