(0)

Att dansa efter andras pipa

e-book


Denna deckare Àr en dramatiserad lek med deckarbranschen. Huvudhistorien Àr hur nÄgra typiska manliga kriminalare frÄn deckarvÀrlden kommer samman och hamnar i ett Àventyr de inte riktigt hade tÀnkt sig. Men det handlar ocksÄ om tvÄ kvinnors förhÄllande till denna deckarvÀrld, den ena frÄn ett intellektuellt perspektiv som forskare och den andra frÄn ett praktiskt perspektiv som gift med en kriminalare. DÀrmed anvÀnds deckarbranschen som en utgÄngspunkt för en diskussion kring relationen mellan man och kvinna, vad som brukar kallas vÄr tids genusordning.

UtifrÄn detta följer boken en lÄng tradition inom deckargenren, frÄn Stieg Trenter till mÄnga samtida deckarförfattare, dÀr böckerna ocksÄ utgör en form av samtida samhÀllskritik. Oftast Àr dock denna kritik endast en fond för det egentliga kriminaldramat. I denna bok flyttas denna sida av deckarboken mer in i handlingens centrum. PÄ sÄ vis blir boken en deckare kombinerat med ett visst mÄtt av populÀrvetenskap och dÀrmed en annorlunda deckare Àn vad vi Àr vana vid.

För att förstÀrka nÀrheten till deckarlitteraturen utspelar sig hÀndelserna i tre kÀnda deckarmiljöer: Stockholm, Venedig och Skottland, platser som ocksÄ Àr vÀl bekanta för författaren.

Boken blandar ocksÄ verklighet och fiktion pÄ ett speciellt sÀtt. Bokens undertitel, En deckare om deckarbranschen, Àr tvetydig eftersom ordet deckare kan bÄde betyda en verklig yrkesgrupp, alltsÄ kriminalare, men ocksÄ en litterÀr genre. Denna glidning mellan tvÄ vÀrldar blir speciellt tydlig nÀr vÄra tre kriminalare i berÀttelsens slutskede hittar deckarböcker dÀr de sjÀlva egentligen Àr de uppdiktade huvudpersonenerna.

NÀr man har lÀst boken kan man ocksÄ förstÄ att det Àr en viss poÀng att lÄta författarnamnet vara en kvinnlig pseudonym.