(0)

Breven till Apollogatan

e-book


Året var 1939. Tyskland hade tagit kontrollen över stora delar av nĂ€rliggande omrĂ„den i Europa. Den 23 augusti 1939 skrev utrikesministrarna Joachim von Ribbentrop och Vjatjeslav Molotov under det historiska avtalet som delade upp Europa i en tysk och en sovjetisk sfĂ€r. Finland skulle tillhöra sovjetiska intressen.

Thor-Ulf, som systrarna kallade Torre, vĂ€xte upp i KyrkslĂ€tt och Porkala utanför Helsingfors, slĂ€ktens urhem. MĂ„naderna innan vinterkriget bröt ut, blev Torre inkallad att göra vĂ€rnplikt som dragon i Nylands dragonregemente, varefter han tidigt hamnade i frontlinjen pĂ„ Karelska nĂ€set. SĂ„som lĂ€karstuderande (med.kand.) fick han med tiden allt större medicinskt ansvar. Under fortsĂ€ttningskriget följde han med fronten och vistades lĂ„nga tider i FjĂ€rrkarelen i Ă„Ă€nislinna, vid Onega sjön.

Mer Àn ett halvt sekel efter Torres bortgÄng upphittades ett stort antal av de brev han skrev under krigsÄren. Varje brev Àr en historia för sig, berÀttad med en underton av den humor man kan tillÄta sig under sÄdana förhÄllanden, som kriget i de östliga, finska urskogarna innebar. Han ger i breven en bild av frontsoldatens liv under en tid, nÀr brevvÀxling var vad bildöverföring med mobiltelefon Àr för oss idag.

Breven beskriver den vardag, som var frontsoldatens verklighet med endast antydningar om strider beroende pÄ den censur, som Thor-Ulf ofta nÀmner, men troligen ocksÄ av hÀnsyn till familjen, som han inte ville oroa.

StÀmningen i breven Àndras fullstÀndigt den stund Thor-Ulf trÀffar Anneli - VÀrldens raraste lotta -, som han skriver till familjen i Helsingfors. NÄgra fÄ mÄnader efter att de hade trÀffats, bestÀmde de sig för att snarast gifta sig med varandra.