(0)

Moder Sveas historia

e-book


Svea eller Moder Svea beskrivs ofta som en sjĂ€lvklar och tidlös företrĂ€dare för Sverige. ÄndĂ„ har hennes historia vĂ€xlat.

Under 1600- och 1700-talen var hon mest ett underdÄnigt bihang till landets kungligheter. En tradition som gjorde henne till de svenska kungarnas brud, maka och Ànka inleddes i mitten av 1600-talet och etablerades snabbt i ord- och bildkonsten. Till traditionen hörde att kungarna och drottningarna beskrevs som landets fÀder och mödrar. Det gjorde att Svea inte kunde ha en egen modersroll eller annan direkt relation till undersÄtarna.

Först under 1800-talet framstÀlldes Svea allmÀnt som en "moder" för svenskarna. FörÀndringen hÀngde samman med flera olika faktorer, bland annat envÀldets slutliga fall efter förlusten i 1808-1809 Ärs rysk-svenska krig, en ökande betoning pÄ folket som bÀrare av nationens "sanna" vÀrden och en ökande marknad för skönlitterÀra texter utanför hovet.

FrÄn tiden kring förra sekelskiftet började Sveas roll som nationspersonifikation bli överspelad. Hon saknas i Verner von Heidenstams nationella diktning, dÀr Sverige istÀllet Äberopas som en moder, och den blivande socialdemokratiske statsministern Per Albin Hanssons beskrivning av ett folkhem med likvÀrdiga medborgare utan förÀldragestalter.

I denna studie beskrivs och analyseras hur Svea blev en symbol för Sverige och hur denna symbol förÀndrats över tid. SÀrskilt uppmÀrksammas Sveas nÀrvaro i skönlitterÀra texter av bland andra Carl Serlachius, Hedvig Charlotta Nordenflycht, Johan Henric Kellgren, Fredrika Bremer, Thekla Knös, August Strindberg och svenskamerikanska diktare.

Svea Àr en av flera kvinnliga symbolgestalter eller nationspersonifikationer i europeiska lÀnder, sÄ som Britannia, Germania och Moder Danmark. I jÀmförelse med dessa har Svea stÄtt nÀra statsmakten och inte haft nÄgon mer innerlig relation till svenskarna.

Manliga författare och debattörer som hyllat militÀra dygder och oroat sig för svenskarnas förvekligande har ocksÄ haft sÀrskilda problem med Sveas modersroll. Det gÀller bland annat Esaias Tegnér, som skrev den mycket kÀnda dikten "Svea" utan att nÀmna henne mer Àn marginellt i texten, och Gunnar Wennerberg som skrev körsÄngen "Hör oss, Svea!".

Moder Sveas historia Àr berÀttelsen om ett litet landsk ombination av storvulenhet, anpasslighet och förmÄga att upprÀtthÄlla en sjÀlvbild genom omfattande politiska, sociala och kulturella förÀndringar. Den handlar ocksÄ om kampen om "manligt" och "kvinnligt" i nationens genus.