(0)

Ned til fjorden

e-book


Ned til fjorden starter i et trĂžsteslĂžst rĂŠkkehuskvarter i 1990’ernes Udkantsdanmark, hvor den 32-Ă„rige Kjeld er fanget i en livskrise. Efter mange Ă„r som passiv universitetsstuderende har han fĂ„et et arbejde, han ikke kan bestride, i en lille Ăžde by nĂŠr fjorden. Han gemmer sig i sin lejlighed, mens han er pĂ„ tre lange erindringsrejser tilbage til barndommens og ungdommens miljĂžer.

I et bondesamfund i 1960’erne mĂŠrker Kjeld som barn brydningen mellem det gamle og det nye, og som teenager drages han mod alkohol, piger, knallerter og ungdomsoprĂžrets musik. I et studiemiljĂž i startfirsernes Aarhus er den utilpassede Kjeld, i hvert fald pĂ„ overfladen, i opposition til alt det etablerede, og punk og undergrundsmusik inspirerer ham i oprĂžret.

Mens Kjeld er pĂ„ disse erindringsrejser, sker der foruroligende ting lige udenfor, og til sidst flygter han i blinde – fra lejligheden og fortiden.

Uddrag af bogen

Der var morgensang hver morgen, frÞken Kristensen spillede pÄ et trÊdeorgel, og inspektÞren sang for (...) I en engelsktime sagde HP, den eneste lÊrer der ikke skulle tiltales ved efternavn, at det var sÄ kedeligt med alle de salmer der skulle kvÊrnes igennem til morgensang. Det ville vÊre bedre med den der Gasolin-sang med Inga og Katinka. Det var i Þvrigt ogsÄ spÊndende nÄr HP rÞg en cerut i timen, om han sÄ nÄede at fÄ asken slÄet af i skraldespanden, eller om den faldt af uden han opdagede det hvilket isÊr skete nÄr han blev optaget af at snakke om amerikanernes krigsforbrydelser i Vietnam eller Francos henrettelser ved langsom kvÊlning.

Om forfatteren

Ole Dalsgaard Pedersen (f. i 1959) er opvokset ved Limfjorden nord for Skive. Han har undervist i dansk og dramatik pĂ„ Grindsted Gymnasium siden 1992. Ned til fjorden er hans debut som romanforfatter. Han har han tidligere fĂ„et udgivet novellen ’OphĂžr’ samt to skuespil pĂ„ Dansk Teaterforlag.