(0)

Svensk fika

e-book


Awes Osman framtrÀder i Svensk fika - En personlig introduktion till den svenska arbetsmarknaden som ett slags arbetslivs- och folklivsforskare som bygger pÄ deltagande observation.

De mÄnga uppenbarligen till stor del sjÀlvupplevda situationer han beskriver handlar om över- och underordning, insiders och outsiders, maktstrukturer och hÀrskartekniker pÄ arbetsplatser i Sverige och Gulfstaterna. Mönstren gÄr igen men tar sig olika uttryck i olika

kulturer: naket i Gulfstaterna, beslöjat i Sverige, dÀr det gÀller att under fikarasterna visa vad man gÄr för och informera sig om oskrivna regler och om vad som pÄgÄr pÄ arbetsplatsen. Som sÄ ofta Àr det outsidern (invandraren) som ser och identifierar mönster och beteenden i vilka insidern inte sÀllan deltar utan att ens vara medveten om det.

Benny Carlson, professor emeritus i ekonomisk historia.

Boken Svensk Fika Àr baserad pÄ olika situationer som kan dyka upp pÄ de flesta arbetsplatser och kan skapa kulturkrockar nÀr medarbetare frÄn olika lÀnder och kulturer möts. Olika kulturer, varav den svenska, illustreras pÄ ett konkret sÀtt via exemplen och ger lÀsare underlag för reflektion och diskussion. Ett intressant komplement i arbetet för att öka förstÄelse för svenska egenheter och hur de kan tolkas nÀr en organisationskultur bestÄr av oskrivna regler och informalitet. Boken kan bidra till att utveckla tydligare ledarskap pÄ svenska arbetsplatser och snabba pÄ utvecklingen mot ett mer inkluderande arbetsliv, ett mÄste pÄ vÄra allt mer mÄngfacetterade arbetsplatser.

Ann-Katrin Dolium, sakkunnig i mÄngfaldsfrÄgor pÄ fackförbundet Unionen.