(83)

Valuvika

audioboek en e-book


Kannipaali. Rinsessa Tesiree. Ne olivat Arttu-vaarin lempinimet ainoalle lapsenlapselleen Marialle, joka vietti lapsuudenkesiÀÀn mummon emÀnnÀnjakkaralla ja vaarin puupinon varjossa.

Kun Pohjois-Karjalasta soitetaan, ettÀ Arttu on seikkaillut kalsareissaan pankissa, Maria patistetaan apuun. Ja niin Maria jÀttÀÀ miehensÀ espoolaisen ulkoilualueen parkkipaikalle ja kaasuttaa kohti itÀrajaa. Ruokkoamaton mökki on tÀynnÀ muistoja: vaari on tehnyt jÀÀrÀpÀisyydestÀ hyveen, ja mummo seurasi miehensÀ metkuja tyynenÀ kuin Englannin kuningatar mutta viihdytti itseÀÀn taidokkaalla piilovittuilulla. Isovanhempien avioliiton yksityiskohdat upposivat pienen Marian mieleen noustakseen nyt pintaan.

Kun raskaustestin nÀyttöön ilmestyy kaksi viivaa Joensuun Hesburgerin vessassa, Marian suunnitelmat menevÀt uusiksi. Artun luona asuessaan hÀn huomaa, ettÀ Pohjois-Karjalan kÀÀntöpiiriltÀ katsottuna vatulointi vÀhenee. Jos avioliiton ongelmia ei osaa selittÀÀ niin, ettÀ pirtinpöydÀn toisella puolella kossuaan latkiva leskimies ne ymmÀrtÀÀ, ongelmia ei oikeasti ole.

Karhean humoristinen Valuvika asettaa vastakkain kaksi sukupolvea, joiden elÀmÀt törmÀÀvÀt toisiinsa sukutilan ruohottuneella pihamaalla. Artun elÀmÀnviisauksista ei saa syvÀllisiÀ aforismeja, mutta joskus paras roolimalli onkin karvalakkimalli.