(0)

Novo Nordisk - Den danske ledelseskanon, 4: Samfundsansvar som vindermodel

E-book


Bogen er en del af Den danske ledelseskanon.

Der findes virksomheder, der bliver ledet pĂ„ en mĂ„de, sĂ„ de skaber en helt ny forstĂ„else af hvad en virksomhed er – eller bĂžr vĂŠre i et moderne samfund. Novo er en sĂ„dan virksomhed. Novo fremstiller blandt andet insulin og enzymer. For nogle Ă„r siden udskilte Novo enzymproduktionen i en selvstĂŠndig virksomhed – Novozymes.

Novo var i 2010 Danmarks mest vĂŠrdifulde virksomhed mĂ„lt pĂ„ bĂžrsvĂŠrdien – og i mange Ă„r kĂ„ret til den mest respekterede virksomhed i Danmark. Succes bygger i hĂžj grad pĂ„ en erkendelse om samfundsansvar – at en virksomhed ikke blot har sin eksistensberettigelse i kraft af hvad man fremstiller, men hvordan man gĂžr det og hvorfor. Den erkendelse kommer til udtryk i form af det tredobbelte regnskab, der bĂ„de viser Novos bidrag i form af finansiel fremgang, men ogsĂ„ virksomhedens bidrag pĂ„ miljĂžomrĂ„det og til samfundet.

Novos tÊnkning har prÊget forstÄelsen hos mange andre om hvilken rolle, ansvar og betydning en virksomhed har. A.P. MÞller ansÊtter medarbejdere fra Novo for at gÞre kunsten efter. Kimen til det tredobbelte regnskab blev lagt, da en direktÞr i Novo en dag i 1989 valgte at Äbne dÞrene for harske grÊsrodskritikere og inviterede dem ind til mÞder om Novos arbejdsmetoder. Det gav Novo nye ideer til en mere samfundsvenlig og mere konkurrencedygtig produktion. Det gav kritikerne en forstÄelse af Novos produktion, som fik virksomheden undtaget fra europÊiske krav om forbud mod produktion af genmanipulerede enzymer. Uden mÞderne ville Novozymes i dag ikke have produktion i Danmark.

Her er historien om Novo, der begyndte i 1922 med at den danske Nobelprisvinder August Kroghs tog til Canada med sin sukkersyge hustru for at fÄ en licens til at producere insulin i Danmark.