Bagsidetekst
Bogen indeholder et sammendrag af klummer og artikler vedrørende politik, økonomi og samfund i Grønland. Ud over artikler om privatiseringsbølgen har artikelsamlingen andre facetter. Nogle af artiklerne ser kritisk på erhvervsskandaler i Grønland.
Artiklerne er præget af forholdene på det grønlandske universitet, Ilisimatusarfik, og af den arktiske forskning. De kollegiale kampe på universitetet er, på trods af at det er et lille universitet, akkurat lige så hårde, om ikke mere hårde, som på danske universiteter. Bogen fokuserer især på demokrati, magt og kolonialistiske og formynderiske holdninger. Den slags skinner i lige så høj grad igennem på universitetet som i det omkringliggende samfund.
En forsker har som andre en politisk holdning, og det ville være naivt at hævde, at samfundsforskning er objektiv. Bogen her er en debatbog præget af forfatterens holdninger og den viden, han har opbygget om det grønlandske samfund over 30 år.
Uddrag af bogen
At de mange bureaukratspirer tærer på bloktilskuddet, er ikke det eneste problem; deres velmenende ’bedreviden’ og formynderiske behandling af de ’stakkels vilde’ i Grønland er til tider næsten kvalmende. Om noget kan vi her se de hæslige konturer af Rudyard Kiplings billede af ’den hvide mands byrde’. Formynderi kaldes paternalisme. I det her tilfælde ytrer den sig på flere måder. Enten den nævnte bedreviden, der utilsigtet puffer den oprindelige befolkning i Grønland, inuitterne, ind i en offerrolle. Eller også som den patologiske omklamring af de ’ædle vilde’, der er nogle stakler, hvis de da ikke tilskrives nærmest guddommelige egenskaber hinsides al menneskelig natur.