(0)

Jesus skulle ha gillat volleyboll

E-Book


Under #metoo hade Samuel kÀnt att hans egna utgÄngspunkter var lite annorlunda. Naturligtvis var det inte sÄ att han var vaccinerad mot att begÄ övergrepp bara för att han vÀxt upp inom kyrkan, men under sin tonÄrstid fick han inprÀntat i sig att flickor var sköra och vÀna varelser, flickor kunde gÄ av pÄ mitten bara man blÄste pÄ dem lite, flickor mÄste visas hÀnsyn.

Även hans instĂ€llning till sex var synnerligen daterad enligt hans nĂ€rmaste vĂ€nner. Samuel envisades med att beskriva sex som en förening bortom det fysiska, som ett sakrament med gudomliga dimensioner.

Samuel vÀxte upp inom frikyrkan i slutet pÄ 70-talet. LÀmnad ensam

med en pillerberoende mor och en frÄnvarande far blev kyrkan en vÀrmestuga för honom dÀr han kunde pusta ut.

Det var en brytningstid och han slets mellan sina vÀnsterkristna kompisar

och de evangelikala, mellan de som var pro Israel och pro Palestina, mellan Linje 2 och 3 i kÀrnkraftsomröstningen och mellan Afzelius, Genesis, Börge Ring och Jerusalem.

I hans omgivning fanns de farliga tjejerna i gymnasieklassen med p-pillerkartor i plÄnboken som gÀrna drog in honom i discomörkret pÄ luciafesterna. DÀr fanns ocksÄ de, enligt uppgift, trygga och pÄlitliga tjejerna hemma i hans församling. Tjejer som hade flÀtor, snickarbyxor

och fotriktiga skor, flickor om vilka det sades att de var riktigt bra flickvÀn- eller frumaterial.