(0)

Konstriket

Hörbuch und E-Book


KONSTRIKET Àr Eva Dillners sjunde bok...

Kulturen Àr till stor del skattefinansierad i Sverige - oavsett vilket parti som sitter pÄ makten. Av alla dessa pengar frÄn stat, kommun och landsting/region gÄr en försvinnande liten del till de som skapar konsten, sjÀlva utövarna. Det blir som en eftertanke i budgeten, dÄ bara smulor finns kvar. Avtal och arvodesrekommendationer följs helt enkelt inte och yrkeskonstnÀren förvÀntas stÀlla upp pÄ oskÀliga villkor eller helt gratis. Vi kan kalla det trafficking i konstnÀrer. Det borde vara tvÀrtom. Vi borde komma först i budgeten. För utan kulturutövare finns ingen kultur att uppleva.

SÄ varför har jag valt att kalla boken KONSTRIKET? DÀrfor att det finns en sÄn oerhörd potential med mÄnga ljusglimtar och eldsjÀlar.

Vi lever i ett kreativt land. Svenska datorspel Àr i vÀrldstopp. Vi Àr tredje största exportlandet av musik, efter USA och Storbritannien. Vi har fler körer per capita Àn nÄgot annat land i vÀrlden. Vi Àr ett av de förlagtÀtaste lÀnderna i vÀrlden. Det svenska deckarfenomenet gÄr som tÄget. Vi Àr vÀrldsledande inom produktion och distribution av ljudböcker pÄ Internet. Vi lÀr vara ett av de mest uppfinningsrika lÀnderna i vÀrlden... och sÄ har vi förstÄs en massa kreativa konstnÀrer. DÀrav tanken om KONSTRIKET, att vi har potentialen att sÀtta konsten pÄ kartan, göra Sverige berömt och vÀrldsledande pÄ Ànnu ett omrÄde: konsten. Men dÄ mÄste vi skapa förutsÀttningar för att yrkeskonstnÀrer ska kunna leva pÄ sin konst. Det Àr förvÄnansvÀrt enkelt - vÀnd pÄ perspektivet. Börja med kÀrnan i verksamheten, konstnÀren, kulturutövaren, sÀtt oss i första rummet och villkora alla skattemedel att avtal, arvoden och upphovsrÀttsliga ersÀttningar respekteras och följs. DÄ kan vi skapa ett KONSTRIKET vÀrt namnet.

EVA DILLNER Àr en internationellt yrkesverksam konstnÀr och författare som specialiserat sig pÄ kreativa och terapeutiska processer för inspiration och transformation. KonstnÀrligt uttrycker hon sig via den abstrakta expressionismen, dÀr bÄde kÀnslor och andlighet spelar en betydande roll. Eva lÄter intuitionen, eller kÀnslan, styra mÄleriet - som en upptÀcktsfÀrd, spÀnnande att se vad som vill vÀxa fram pÄ duken genom att lÄta processen ta över, bortom de begrÀnsade tankarna. Eva har bott större delen av sitt liv utomlands, 30 Är i USA och 2 Är i Frankrike. Medlem i KRO, BUS, KC & SWEA Art. Representerad i privata och offentliga samlingar i Indien, USA, England, Tyskland, Turkiet, Belgien, Norge och Sverige. Eva har gett ut fyra böcker pÄ engelska samt tre pÄ svenska. Konstriket Àr hennes sjunde bok. Hon har figurerat i media lokalt och internationellt.

www.evadillner.com