(0)

Krig och fred i kalkland

E-Book


Nils LÀnger ÄtervÀnder till Gotland efter en förlisning. Hemma i Hellvi finner han en gÄrd i sorg efter modern som just dött. Provinsen Àr som i alla tider strategiskt viktig och danskarna kÀmpar för att Äterta ön frÄn den svenska stormakten. Kalkbranschen vÀxer och familjens lilla andel i Lörjebruket ger extrainkomster. Band knyts med granngÄrdar genom giftermÄl men familjebildningen kan ta sig krokiga vÀgar, kÀrleken lockar till genvÀgar. En kalkpatronson i Hellvi utbildar sig till lantmÀtare. Hans arbete med att kartera hemsocknen gestaltas i ett kapitel.

Nya hot vÀxer vid horisonten vid ingÄngen till 1700-talet dÄ omvÀrldens makter gör gemensam sak för att förÀndra maktbalansen i norr.

Rika och mustiga kÀllor har givit möjlighet att gestalta livet för familjerna pÄ LÀngers och granngÄrdarna SudergÄrde och Sajgs. Genom studier av kalkindustrins historia har samspelet mellan smÄfolk och bjÀssar i nÀringen kunnat skildras. Villkoren för branschen och hÀndelser av betydelse för aktörerna vÀvs in i boken.

Krig och fred i kalkland Ă€r en fristĂ„ende fortsĂ€ttning pĂ„ Det bleka guldet (2020)som utspelas kring perioden dĂ„ Gotland inlemmades i Sverige. Boken nominerades av Gotlands hembygdsförbund till Årets hembygdsbok 2020.

Lars Gunnar Norén Àr född 1957. Efter ett arbetsliv som lantmÀtare Àgnar han sig Ät skrivande. Han har ett stort intresse för Gotland, dess natur, kultur och historia, i synnerhet kalkbruksepoken fascinerar.

EPUB3: Reflowable