(5)

Lappin och Lapinova

E-Book


Rosalind och Ernest Thorburn har gift sig i London under pompa och stÄt. Men Rosalind har svÄrt att vÀnja sig vid sitt nya liv som mrs Thorburn. SÄ en dag pÄ smekmÄnaden drar hon in sin nyblivne make i en lek dem emellan i sin inre fantasivÀrld blir han Kung Lappin och hon Drottning Lapinova. VÀl hemma fortsÀtter Rosalind att bygga upp deras hemlighet och skÄdespelet blir ett skydd mot de krav som Ernest vÀlbÀrgade familj stÀller. Men medan hon blir alltmer beroende av spelets existens, blir Ernest alltmer förargad.

Lappin och Lapinova Àr en berÀttelse om att överleva ett Àktenskap utan att förlora sig sjÀlv. Novellen Àr en fascinerande skildring av den brittiska societeten och dess livsvillkor, skriven av en av 1900-talets viktigaste engelsksprÄkiga författare, Virginia Woolf. BerÀttelsen publicerades första gÄngen 1938 och Äterfinns hÀr pÄ svenska i nyöversÀttning av Alva Dahl.

Och innan de gick till sÀngs den natten var allting utrett. Han var kung Lappin; hon var drottning Lapinova. De var varandras motsatser: han var oförskrÀckt och mÄlmedveten, hon försiktig och opÄlitlig. Han regerade över kaninernas hektiska vÀrld; hennes vÀrld var en ödslig och mystisk plats dÀr hon oftast rörde sig i mÄnljuset. Och ÀndÄ grÀnsade deras territorier till varandra; de var kung och drottning.

Novellix ger ut noveller; nyskrivet och klassiker, en novell per bok. LÀs mer pÄ novellix.se.