(19)

Min kamp 4

E-Book


FjÀrde delen av Karl Ove KnausgÄrds mÀktiga autofiktiva roman Min kamp kretsar kring en ung man och hans författardrömmar. Men allt hotas att slÄs i kras av en förbjuden kÀrlek.

NÀr han Àr arton Är gammal och har precis gÄtt ut gymnasiet flyttar Karl Ove KnausgÄrd till en liten fiskeby lÄngt i norr för att arbeta som lÀrare. Jobbet Àr han helt ointresserad av, precis som han Àr ointresserad av att jobba överhuvudtaget. MÄlet Àr istÀllet att spara pengar för att kunna resa bort och fÄ tid till att skriva. För det Àr författare han vill bli. Till en början ser allt hoppfullt ut: han skriver nÄgra noveller, blir accepterad pÄ byn och uppvaktas av flera intressanta tjejer.

Men i takt med att vintermörkret sÀnker sig över det svindlande vackra landskapet gÄr allt fel. Hans skrivande knyter sig och han kommer ingen vart. Han börjar dricka för mycket och fÄr ofta minnesluckor, vilket skrÀmmer honom dÄ det pÄminner om faderns alkoholism som prÀglade en sÄ stor del av hans barndom. Men det tycks dessutom omöjligt för honom att göra sig kvitt oskulden; det som ser lovande ur slutar varje gÄng i förödmjukelse. I sitt uppstressade tillstÄnd börjar han hysa varma kÀnslor för en trettonÄrig elev i hans klass.