(0)

Opiumsmugglaren

E-Book


Farouk Àr en ung man som vÀxer upp i en fattig by nÄgra mil frÄn den större staden Lahore i Pakistan. Folket i byn lever till stor del pÄ att odla opiumvallmo, dÀr blommorna skördas pÄ sin saft frÄn de mogna frökapslarna som senare raffineras till opium och heroin. Inkomsterna ger byn en drÀglig tillvaro och en hygglig levnadsstandard.

TvÄ gÄnger om Äret lastas byns skörd av opiumkapslar pÄ en hÀstdragen vagn, en last som avyttras till uppköpare i Lahore. Under en av resorna nÀr Farouk och hans far har sÄlt byns opiumlast och Àr pÄ vÀg hem blir de överfallna av strÄtrövare som rÄnar dem pÄ hela förtjÀnsten. Fadern blir skjuten.

Fadern blir delvis invalidiserad av skottskadan, Farouk som Àr i tonÄren fÄr alltmer ta över faderns roll som familjens överhuvud.

Detta blir början pÄ en lÄng karriÀr som smugglare av opium, dÀr inkomsterna bland annat anvÀnds för vapeninköp till Talibanerna som han sympatiserar med.Vid tvÄ tillfÀllen fÀngslas Farouk av amerikanska militÀrer: första gÄngen lyckas han fly och med ny identitet fortsÀtta sina smugglingsresor, andra gÄngen avtjÀnar han sitt straff i Afghanskt fÀngelse.

HĂ€ndelsen med fadern förföljer Farouk hela livet och tanken pĂ„ hĂ€mnd kan inte lĂ€mna honom 


Opiumsmugglaren Ă€r Sten Åke Johnssons debut, en spĂ€nnings-roman om fattiga mĂ€nniskors kamp för överlevnad och om Talibanernas kamp och övertygelse om att deras tolkning av Koranen Ă€r den enda rĂ€tta.