(157)

Partisaanisota

Hörbuch


Suomalaisen sotahistorian yksi koskettavimmista kipukohdista on jÀÀnyt ilman riippumatonta selvitystÀ. Neuvostopartisaanien jatkosodassa suorittamissa tuhoiskuissa sai surmansa suuri joukko suomalaiskylissÀ asuneita siviiliuhreja, naisia, lapsia ja vanhuksia, mutta ketÀÀn ei ole rangaistu sotarikoksista. ItÀrajan toisella puolella partisaanit ovat sotasankareita.

Aikalaistodistajien kertomukset sekÀ uudet arkistoista paljastuneet dokumentit osoittavat kiistattomasti, ettÀ neuvostopartisaanien joukoissa toimi myös suomalaisia. HeitÀ lÀhetettiin Suomeen myös vakoojina ja desantteina, kiinni jÀÀneiden kohtalona oli usein kuolema. Mutta keitÀ nÀmÀ entistÀ isÀnmaataan vastaan sotineet suomalaiset olivat?

Suomalaiset eivÀt jÀttÀneet sÀÀlimÀttömiÀ tekoja myöskÀÀn rankaisematta. Partisaaneja jÀljittivÀt metsÀssÀ liikkumaan tottuneiden suomalaissotilaiden joukossa myös kaukopartiomiehet ja Mannerheim-ristin ritarit. TÀssÀ perusteellisessa ja kokonaisvaltaisessa teoksessa kuvatut raportit ovat jÀnnittÀvyydessÀÀn ja raadollisuudessaan edelleen hÀtkÀhdyttÀvÀÀ luettavaa.