(0)

Dengang danskeren holdt jul i Australien

E-book


Tag med down under pÄ et tilbageblik pÄ sommer og juletid i 1984. Vi mÞder drengen Ben, en forsigtig og fÞlsom dreng, og hans bedste ven, den kÊkke aboriginer Mathilda. PÄ kanten til teenagere fÄr de brug for deres fÊlles krÊfter, da et mystisk budskab fra en langbÞlgeradio antyder, at nogen er i fare.

En storfarmer og premierministeren driver et fordĂŠkt spil, men ser ikke sig selv som kriminelle. Vanebanditterne Tonni og Bimbimie stjĂŠler og kidnapper, men vedkender sig, at de er forbrydere.

Klimaforandringerne er ivĂŠrksat i 1984. Ude i Bagvedland mĂžder bĂžrnene et unikt vĂŠsen og hĂžrer om skrĂžbeligheden ved Ăžget folketal. Forbruget Ăžges! Naturen mindskes! Dyr fortrĂŠnges, men i denne bog har de forsvarere foruden lidt taletid.

BÞrn og voksne kan lÊse om farverige personer, australske sÊrprÊg som naturen, dyrelivet, aboriginernes levevis og om farmerliv. Humoristiske, sÄvel som alvorsfulde fortÊllinger.

Mest digtede, men ogsÄ afsnit fra minder og dagbog.

Uddrag af bogen

”AltsĂ„, Ben! ”Mens vi gik mod flyveren, fortalte Maria mig, at en australsk avis allerede i 1912 skrev at kulforbrug pĂ„virker klimaet. Derfor bliver det ikke noget problem at stoppe kulproduktion. Alle har lĂŠnge vidst, at kul minder om bomber. Farlige, hvis de bliver brugt. Samme Ă„r skrev en anden avis, om at den menneskeskabte rydning af skov, medfĂžrte underskud af den vegetation, som kunne optage den kulstofholdige luftart. Der bliver det svĂŠre, Ben. Nationer skal forstĂ„, at for mange mennesker pĂ„ planeten, er som for mange fĂ„r i folden, der gufler i sig. Bliver det knapt med grĂŠs, sĂ„ har vi balladen. Vi mĂ„ gĂžre vores del for at redde klimaet. Ja, verden venter, men den kan vente sig!”

Om forfatteren

Per Larsen Andersen er agrarĂžkonom, skovarbejder og ejer af ”Krasmusnollikeskoven” i Sverige. Australiensophold, pĂ„ opfordring fra kĂŠresten. Ikke et typisk forslag fra ”forelskede” kvinder, men gift blev de. Det gik problemfrit at arbejde pĂ„ turistvisum. MĂ„ske skyldtes det, at dem, der sĂ„ ham arbejde, ikke var i tvivl om, at han var pĂ„ ferie?