(41)

Ennen kuin mieheni katoaa

Hörbuch und E-Book


On lauseita, jotka jakavat ajan kahtia. YhdellÀ tÀllaisella nainen menettÀÀ miehensÀ. HÀn seuraa, miten miestÀ on pÀivÀ pÀivÀltÀ vÀhemmÀn ja kuinka sekÀ tuleva ettÀ mennyt romahtavat tuntemattomaan - kuin laivat, jotka tippuvat kartan reunalta sinne, missÀ merihirviöt elÀvÀt.

Nainen haluaa merkitĂ€ miehen muistiin ennen kuin tĂ€mĂ€ katoaa. Nainen haluaa todistaa, ettĂ€ hĂ€nellĂ€ oli kerran mies. Mutta kuvien pÀÀlle lipuu toisia kuvia: Kolumbus suutelemassa Intian hiekkaa. Kolumbus piirtĂ€mĂ€ssĂ€ karttaa, joka asettaa vuoret, saaret ja satamat paikoilleen. Kolumbus huutamassa myrskyyn: ”Intia oli siellĂ€!”

Ja nainen miettii: on mahdollista seistÀ rantahiekassa, piirtÀÀ saari kartalle ja antaa sille nimi, ja samaan aikaan olla maanosan verran vÀÀrÀssÀ. HÀn muistaa miehensÀ jokaisen yksityiskohdan ja sanoo: nÀmÀ olivat totta.

Ennen kuin mieheni katoaa on brutaalin rehellinen tutkielma todellisuuden odottamattomasta luonteesta ja kipeÀstÀ luopumisesta. Ahavan voimakas mutta pakoton ilmaisu tekee uskomattomasta tarinasta ja inhimillisestÀ tragediasta vavahduttavaa romaanitaidetta.