(0)

Camera

E-book


"Gamla fotografier bĂ€r ofta pĂ„ hemligheter. Med sin detaljrikedom kan de berĂ€tta eller förtiga saker, med skĂ€rpa eller dunkel. Den skakning som fanns i fotografens rörelse finns kvar i bilden 100 Ă„r senare, eller omvĂ€nt, den scen fotografen sĂ„g framför sig fortsĂ€tter att utspela sig framför dig som betraktare. Bilden Ă€r ett berĂ€ttande utan slut. Jag har ibland gĂ„tt tillbaka till gamla fotografier, förstorat dem för att se om de kanske Ă€ndrar sig." Johanna Hall Ă€r fotograf. NĂ€r hon Ă€rver sin farbror Jakobs stora lĂ€genhet i Göteborg hittar hon en mĂ€ngd gĂ„tfulla fotografier och anteckningar i en gammal lĂ€derportfölj. UpptĂ€ckten fĂ„r henne att Ă„ka till London – den stad Jakob Hall reste till som ung - för att söka den historia som finns dold i bilderna. Jakob ville aldrig berĂ€tta vad som hĂ€nde den dĂ€r kvĂ€vande heta sommaren Ă„r 1905, dĂ„ han kom att praktisera i en fotoateljĂ© i East End. Vad var det han egentligen fotograferade pĂ„ den berömda teosofen Annie Besants seanser? GĂ„r det alls att fĂ„ reda pĂ„ sanningen nĂ€ra nittio Ă„r efterĂ„t?

Till sin hjÀlp har Johanna Jakobs mÄngbottnade bilder, och i Besants labyrintiska gamla hus pÄ Lansdowne Road kommer hon en makaber historia pÄ spÄren, ett sensationellt förlopp som ibland tycks vara en spegling av vÄr egen tid. I bakgrunden ligger Jakobs egen berÀttelse frÄn en dammande het och smutsig storstad vid 1900-talets början, ett edwardianernas London dÀr svalget mellan rik och fattig sÀllan gÄr att överbrygga och dÀr pengar och samhÀllsstÀllning Àr den enda garantin du har för att överleva.

Eva-Marie Liffners debutroman Àr spÀnnande och oförutsÀgbar, Ànda in i det sista. Med alla sinnen vidöppna utforskar hon det förflutna och förpassar lÀsaren till en vÀrld dÀr gÄtor föder gÄtor, och dÀr dunkla bilder frÄn historisk tid lÀggs över nutida hemligheter till skoningslösa dubbelexponeringar av mÀnniskors mörka inre.