(241)

Monte-Criston kreivi 1

audiobook & e-book


Ranskalainen kirjailijasuuruus Alexandre Dumas julkaisi Monte-Criston kreivin ensimmĂ€isen kerran jatkosarjana sanomalehdessĂ€ vuosina 1844–1846. Tapahtumat sijoittuvat Ranskan vallankumouksen ja Napoleonin keisarikunnan jĂ€lkeiseen aikaan, vuosiin 1814–1838.

Edmond DantÚs, nuori mies vaatimattomista oloista, joutuu kateuden seurauksena juonittelun ja vÀÀrien syytösten uhriksi, minkÀ seurauksena hÀnet tuomitaan mÀÀrÀÀmÀttömÀksi ajaksi vankilaan Ifin saarelle. NeljÀtoistavuotisen vankeutensa jÀlkeen hÀn onnistuu kuitenkin karkaamaan. TÀmÀn jÀlkeen Edmond omaksuu itselleen uuden identiteetin Monte-Criston kreivinÀ ja aloittaa hitaan kostoretken pidÀtyksensÀ ja tuomionsa takana olleita henkilöitÀ vastaan.

Monte-Criston kreivi on Kolme muskettisoturia -teoksen rinnalla yksi Dumas‘n parhaimmista teoksista, mutta siinĂ€ missĂ€ Kolme muskettisoturia on tunnettu viihdyttĂ€vĂ€nĂ€ ja humoristisena, Monte-Criston kreivin tarina on syvĂ€llisempi ja sĂ€vyiltÀÀn synkempi. Kirjan teemoja ovat petollisuus, maanpetos, rakkaus, oikeudenmukaisuus ja kosto.

Yksi Ranskan suurista kirjailijoista, Victor Hugo, kuvasi Dumas‘n kirjoja sanoen: "Dumas ravitsee sielua, mieltĂ€ ja Ă€lyĂ€... HĂ€n nostattaa lukijassaan lukemisen janon."

Alexandre Dumas (1802–1870) syntyi pikkukaupungissa lĂ€hellĂ€ Pariisia. Dumas‘n isoĂ€iti oli afrikkalaislĂ€htöinen, karibialainen orja, minkĂ€ vuoksi myös Dumas kohtasi elĂ€mĂ€ssÀÀn paljon rasismia. Kirjailijana Dumas on tunnettu erityisesti historiallisista romaaneistaan ja seikkailuistaan, jotka ovat tehneet hĂ€nestĂ€ maailman luetuimman ranskalaisen kirjailijan. Dumas kirjoitti myös nĂ€ytelmiĂ€ sekĂ€ artikkeleita sanoma- ja aikakauslehtiin.


Narrator: Ilkka Hautala

Duration: