(0)

Nokkosmadonna

E-book


Nokkosmadonna kertoo suuresta yhteiskunnallisesta murroksesta, joka kohtasi suomalaista kartanokulttuuria, aateliskartanoita ja niissÀ elettyÀ elÀmÀÀ viime sotien aikana. Romaani luotaa historiamme miltei unohdettuun maailmaan. Kartanoiden kuihtuminen mullisti lukemattomien ihmisten elÀmÀn-, maailman- ja ihmiskuvan. Kartanot olivat aikanaan omavaraisia saarekkeita ja huomattavia työnantajia maaseudun tilattomille ja muille osattomille. Viime sotien aikana ne elivÀt vuosisataista iltaruskoaan. Niiden sisÀistÀ elÀmÀÀ ja asujaimistoa tunnetaan vÀhÀn.

Nokkosmadonna kuvaa elÀmÀntapaa kartanossa nimeltÀ GentgÄrd, KenttilÀ. Sen elÀmismiljöö on nÀyttÀmö, missÀ aateliston rikkaus ja alustalaisten köyhyys, jopa osin perittynÀ, solmiutuvat toisiinsa. Kartanon omistaa vapaaherra Willem von Genthahn puolisoineen. HeillÀ on kaksi tytÀrtÀ Gisella ja Sargit sekÀ poika, kartanon perijÀ Rolf. HÀnen traagista onnettomuuttaan seuraa kartanon uhanalainen olemassaolon taistelu.

Kartanon alustalaisista poikkeaa Elias ja Anna Koroilan perhe. Kartanon kohtaloissa kulkee omavetoisena Koroilan perheen selviytyminen. PolttopisteenĂ€ on tytĂ€r Katri, lahjakas herÀÀvĂ€ nuori ihminen. Katrin rakkaus Pihlaman Kristeriin, ponnistelut tietoon ja sivistykseen luovat uskon ja elĂ€mĂ€ntahdon sodan ja hĂ€viĂ€misen keskellĂ€. IhmistĂ€ kohtalona pitĂ€vĂ€ kulttuuri katoaa ja syntyy uusi ”ihmislaji” ? sen mahdollisuudet.

Romaanin aines koostuu suullisesta historiasta (oral history).

Nokkosmadonna on kunnianosoitus Suomen 100-vuotisen itsenÀisyyden ihmisenmuotoiselle menneisyydelle.

Kirjailija Kaija Lehmuskallio on palkittu tieteellisistÀ lukemisen kulttuuritekniikan oppimistutkimuksistaan ja dosenttina alansa kehittÀmisestÀ. HÀn on toiminut vuosia kansainvÀlisenÀ asiantuntijana. HÀn on kirjoittanut haluttuja oppikirjoja ja julkaissut useita runokokoelmia.