(0)

Kendte og mindre kendte vers af Johan Herman Wessel 1742-1785: Smeden og bageren og Hundemordet med flere

audiobook


Johan Herman Wessel blev fød 6. oktober 1742 i Jonsrud Kaplanbolig i Vestby sogn Hans far prÌst Jonas Wessel var brorsøn af Tordenskjold. Moderen Lene Marie Schumacher skulle have vÌret af samme slÌgt som Griffenfeld.

Johan Herman Wessel var den 4. i rÌkken af 13 børn. Han har formodentlig füet privat undervisning i hjemmet. Sommeren 1761 blev Wessel og han bror dimitteret

Til universitet og rejste til København hvor han tog eksamen artium i juli med meget gode karakterer. I maj det følgende ür fik han laudabilis til eksamen philosophicum

Han havde fra første fÌrd i København vist sig at have litterÌre interesser; i en fart havde han lÌrt sig fransk og engelsk og senere tog han fat pü italiensk og spansk.

Sine sprogkundskaber udnyttede han nu som lÌrer, han gav privatundervisning i engelsk og fransk rundt omkring i København.

Men skønt Wessels vÌrker, nür man vÌlger de bedste af dem ud der i dag har liv og friskhed er det svÌrt at danne sig et billede af digterens egen personlighed. Ingen samtid har givet os nogen fuldgyldig skildring af ham og af de hundrede fornøjelige Wessel anekdoter som er blevet trykt i mindst tyve oplag og genfortalt i det uendelige er det vel bare en brøkdel af sandheden.


Narrator: Thomas Gulstad
Duration: