(0)

Martin Luther - Den store Katekismus

E-book


I 1528 var Luther med pü en rundrejse til de nye lutherske menigheder. Han kunne da konstatere, at det stod sløjt til med folks viden om selv de helt grundlÌggende ting i kristendommen.

For at rüde bod pü det, udarbejder Luther noget undervisningsmateriale. Det er en bearbejdning af en rÌkke undervisningsforløb, som Luther selv havde haft over katekismen. Resultatet af det er Den Lille og Den Store Katekismus. De svarer til hinanden som det vi i dag ville kalde elevens bog og lÌrerens bog. I den lille finder man det stof, som børnene og den jÌvne kristne skulle kunne. I den store et dette sü uddybet og forklaret. Luther giver desuden er rÌkke gode pÌdagogiske og teologiske rüd, samtidig med at der er konkrete vejledninger til de enkelte emner og afsnit.

De første udgaver udkom i 1529, men allerede üret efter kom der et nyt oplag. Her har Luther udvidet sin indledning med en rÌkke vigtige iagttagelser og gode rüd. Desuden tilføjer han en kort vejledning om skriftemület, hvor det isÌr er den personlige sjÌlesorg, Luther er optaget af.

Det er denne reviderede og udvidede udgave fra 1530, der her bringes i en ny oversĂŚttelse med Cranachs originale tegninger.