"Om musikkens oprindelse har man – for ikke at tale om poetiske sagn – kun hypoteser, af hvilke i alt fald foreløbig ingen kan bevises. Vi ved ikke engang, om denne kunst er opstået på et enkelt eller på flere steder af jordkloden, om den er udgået fra ét folk, eller om den er opstået hos flere folkeslag i indbyrdes uafhængighed."
Den danske zoolog, komponist og musikhistoriker Rudolph Sophus Bergh beretter om musikkens historie helt tilbage fra forhistorisk tid og op til Beethovens revolutionerende indflydelse på den måde, vi forstår musik på.
Bogen udkom første gang i 1926, og nutidens musikhistorikere ser muligvis anderledes på en del af bogens emner. Ikke desto mindre giver bogen et spændende indblik i, hvordan man så på musikhistorien i 1920’erne.
Rudolph Sophus Bergh (1859-1924) var dansk zoolog og komponist. Han underviste ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, og som komponist skrev han både kammermusik, orkesterværker og større korværker. Før han for alvor gav sig i kast med den klassiske musik, var han ansat ved Københavns Universitet, hvor han modtog stor anerkendelse for sit arbejde med mikroskopi og udviklingslære inden for zoologien. Han blev medlem af Videnskabernes Selskab i 1898.