(0)

Vertikal horisont - ordskitser og digte fra bjergene

E-book


Vertikal horisont består af en række rejseskitser og digte nedskrevet i eller lige efter den beskrevne begivenhed eller situation. Begivenhederne starter sidst i 1940’erne og føres op til ca. nutiden, hvor forfatteren indtil videre er gået i skrively.

Teksterne fortĂŚller hovedsageligt om mindre bjergbestigninger i Norge, Skotland, Eire, Alperne, Dolomitterne og PyrenĂŚerne, om litteratur tilknyttet de forskellige omrĂĽder og bjerge samt om mennesker/bjergbestigere og digtere, der fĂŚrdedes i de samme egne og bjerge som forfatteren.

Bogen drejer sig altsü ikke om rekorder sat i højderne, men om ren naturdyrkelse og naturnydelse, som forfatteren vÌrdsÌtter langt højere end rekorder.

Uddrag af bogen

Serge, min sidekammerat, der kommer fra en lille bjerglandsby nede i PyrenÌerne, har forfrysninger i tÌerne, men er ved at fü liv i dem igen og kommer sig tilsyneladende helt. VÌrre stür det til med Pièrre, professionel bjergfører i Mont Blanc-omrüdet og pü de omkringliggende tinder. Han har füet amputeret alle sine fingre, fordi han tabte sine handsker pü toppen af Mont Blanc. Men han har alligevel tÌnkt sig at fortsÌtte sin karriere som bjergfører. Han kan ikke andet, har simpelthen ikke lÌrt andet under sit liv i bjergene. Hans forlovede grÌder stille hver dag i besøgstiden.

Om forfatteren

Bibliotekar emeritus, forfatter og oversætter Bert Blom debuterede i 1972 med en satirisk digtsamling: Gudernes Bolig – om de græske guder på bjerget Olympos, der i høj grad minder om hverdagens ”guder”. En bog, som digteren og anmelderen Hans-Jørgen Nielsen meget smigrende sammenlignede med Jens Baggesen: Parthenaïs eller Alperejsen – en frisproget nutids-Baggesen.