(0)

Den bortglömda servicearbetaren

e-book


Servicearbetare är allt annat än synliga. Och när de faktiskt syns är det sällan något att glädjas över. Arbetets låga status rättfärdigar alla möjliga sorters nedlåtande beteenden från omgivningen - om de ens blir noterade överhuvudtaget. Till själva arbetet hör också diverse tveksamma arbetsförhållanden, så som riskfyllt ensamarbete, sms-jobb, obetald "jour", krav på utseende och ständig övervakning från såväl chefer som kunder.

I Den bortglömda servicearbetaren skildras - utan några som helst filter - problematiska aspekter inom lågavlönade servicearbeten. Här får du på ett kritiskt, men underhållande, sätt inblick i servicearbetarens vardag och de dagliga problem som uppstår i relation till kunder och chefer. Du får exempelvis möta snabbköpskassörskan, som du kanske aldrig bekantat dig med mer än ett snabbt hej i en trött kassakö. Eller hotellstäderskan, som du bara sett skymta förbi i en grå hotellkorridor. Gemensamt för de serviceyrken som representeras är att de befinner sig längst ned i statushierarkin, där de anställda behöver hantera såväl bristfälliga arbetsvillkor som respektlösa kunder och samhällets nedvärderande syn på lågstatusyrken.

Helena Lundberg har doktorerat i arbetsvetenskap och boken bygger på hennes egen forskning, men också på egna och andras personliga erfarenheter av att jobba inom service - återgivna i form av korta berättelser, dagboksutdrag, fotografier och utdrag från media. Boken belyser hur vi värderar yrken och arbetsuppgifter och är relevant på organisations- och samhällsnivå, men också i det dagliga mötet mellan människor. Med enkelhet och humor bjuder denna feel bad-skildring på hög igenkänning, men också en och annan ögonöppnare.