(0)

Den "sanna" organisationen

E-book


Den "sanna" organisationen - Kyrkans framtid i en vilsen vÀrld

Den hÀr boken Àr en samling utmanande och spÀnnande artiklar om Svenska kyrkans organisation. Den Àr avsedd att skapa diskussion och ge mod att vÄga ifrÄgasÀtta saker som ofta tas för givna, inte bara i kyrkan - utan ocksÄ i andra organisationer.

"I boken Den ’sanna’ organisationen vĂ€nder Niklas LĂ„ng och Kjell Lindström pĂ„ perspektiven. De stĂ€ller frĂ„gorna: Vad kan kyrkan lĂ€ra av modern organisationsteori? Vad kan andra organisationer lĂ€ra av kyrkan? En lĂ€rdom Ă€r att kyrkan mĂ„ste betraktas som en komplex organisation. Detta har i sin tur implikationer, bland annat stora krav pĂ„ ledarskap. Men det reser ocksĂ„ en del frĂ„gor. Hur ska man balansera effektivitetens olika aspekter mot trons nĂ€r dessa kolliderar? Vad innebĂ€r det att ’brukarna’ Ă€r centrala medskapare av verksamhet? NĂ„got som kyrkan för övrigt delar med exempelvis vĂ„rden, skolan och omsorgen.

Författarna lÄter ett klassiskt strategiproblem löpa som ett tema genom texterna.Kanske kan man tala om kyrkans ödesfrÄga: Att bevara identiteten med hjÀlp av traditionerna och samtidigt stÀrka attraktiviteten genom förnyelse. Klarar kyrkan detta i vÀxelverkan med bÄde tidsandan och de pÄgÄende samhÀllsomvandlingarna?

Kan modern organisationsteori bidra till att kyrkan lyckas? Det Ă€r frĂ„gan författarna lyfter. Det inte ovĂ€ntade svaret Ă€r – Ja! Men resan till det svaret bjuder pĂ„ en hel del insiktsfulla överraskningar.

Bokens format lÀmpar sig för bÄde seminarier i akademin och studiecirklar inom kyrkan. I förlÀngningen stÀrker detta, mÄhÀnda och förhoppningsvis, bÄde organisationsteorins och Svenska kyrkans möjligheter att bidra till sina respektive missioner."

Mats Tyrstrup, docent

Center for Advanced Studies in Leadership vid Handelshögskolan i Stockholm

Niklas LÄng arbetar bÄde som prÀst och organisationskonsult och har en gedigen erfarenhet som kyrkoherde.

Kjell Lindström, Noden AB, har arbetat lÀnge som rÄdgivare, förelÀsare och organisationsutvecklare i mÄnga olika typer av komplexa organisationer.

MÄNGDRABATT! Köper du fem ex eller mer, ange rabattkoden sanna5 i kassan, sĂ„ fĂ„r du 20% rabatt! Vid köp av 25 eller fler böcker, kontakta gĂ€rna Niklas LĂ„ng för offert, niklas.lang@langutveckling.se.