"Jeg tager her begrebet livsvisdom ganske i ordets almindelige betydning, nemlig som den kunst at gennemføre livet så behageligt og lykkeligt som muligt; anvisningen hertil kunne også kaldes eudæmonologi: med andre ord vejledning til en lykkelig tilværelse. Denne kan nu atter defineres som den tilværelse, der absolut er at foretrække for ikke-tilværelsen, rent objektivt betragtet eller snarere (da det her kommer an på en subjektiv dom) ved koldt og modent overlæg."
Arthur Schopenhauers pessimistiske filosofi er langt mere kompliceret og positiv end det, man forbinder med ordet pessimisme i den daglige tale. I "Livsvisdom" tegner han et nøgternt og overskueligt billede af pessimismens udlægning af, hvordan det gode liv kan leves, når blot man accepterer verden med alle dens skyggesider samt menneskets livsvilkår, som de i virkeligheden er.
Bogen er oprindeligt udgivet i 1851. Georg Rønbergs oversættelse er fra 1920.
Den tyske filosof Arthur Schopenhauer (1788-1860) er kendt som hovedfiguren inden for den filosofiske retning pessimisme. Schopenhauer var i høj grad påvirket af buddhisme og Immanuel Kants filosofi, og hans egen filosofi er både et modsvar til og en udvidelse af Kants erkendelsesfilosofi. "Verden som vilje og forestilling" (1818) er Schopenhauers mest kendte værk, og hans tanker har påvirket store tænkere, kunstnere og forfattere som Friedrich Nietzsche, Sigmund Freud, Lev Tolstoj, Thomas Mann og Ludwig Wittgenstein.