(0)

Utmattning hos barn och unga

E-book


Nora blev ett av tusentals barn i Sverige som under flera Är inte klarade att gÄ till skolan. Angela blev en mamma som drabbades av utmattningssyndrom för att hon fick en omöjlig ekvation att lösa. NÀr Nora sa att hon aldrig mer tÀnkte gÄ till skolan frös Angela till is. Inom nÄgra dagar kastades familjen in i en mardröm som de fram till dess inte visste existerade. Att Nora hade drabbats av utmattning vid 12-Ärs Älder förstod endast en klok specialpedagog. TyvÀrr var det ingen som lyssnade.

Noras kÀmpande med sin hÀlsa och skolgÄng finns med som en röd trÄd genom boken. HÀr ges ett barnperspektiv och insikt i hur utmattning drabbar barnen, familjerna, skolan och samhÀllet i stort.

Författaren har fördjupat sig i Àmnet via litteratur samt berÀttelser frÄn 100-tals berörda barn, anhöriga och anstÀllda inom skolan. Genom berÀttelserna vÀxer en tydlig bild fram som visar att barn och vuxna ofta bemöts pÄ vitt skilda sÀtt, dÀr vi utan att tÀnka pÄ det visar större respekt för vuxnas hÀlsa, kÀnslor och förutsÀttningar.

I boken presenteras humana lösningar för att förebygga, upptÀcka och lÀka psykisk ohÀlsa. Lösningar som utgÄr frÄn den unges nuvarande förmÄgor. MÄlet Àr att dessa barn och unga ska kunna delta i sina egna liv igen.

Boken vÀnder sig till alla som kommer i nÀra kontakt med barn och unga, privat eller i yrket. Fokus lÀggs frÀmst pÄ lösningar som yrkesverksamma inom skolan samt vÄrdnadshavare kan ha nytta av. Boken kan ocksÄ vara av intresse för anstÀllda inom vÄrd och socialtjÀnst. Som förÀlder hade Angela uppskattat att fÄ det hÀr stödet och förstÄelsen nÀr Nora började mÄ dÄligt och familjen famlade i blindo.

Eva Arvidsson Àr legitimerad förskollÀrare som under drygt 25 Är arbetat med barn och unga i olika verksamheter. Eva Àr ocksÄ utbildad coach enligt ICF (International Coach Federation).