(0)

Alkohol. Hvorfor den drikkes

E-book


”Ingen vover at nĂŠgte at alkohol er Ă„rsagen til uberegnelig elendighed for slĂŠgten; men samtidigt mĂ„ det siges at et landsforbud er et utiltalende indgreb i den personlige frihed, eftersom det synes uretfĂŠrdigt at et mĂ„deholdent flertal skal straffes med berĂžvelse af et nydelsesmiddel fordi et mindretal af drankere bĂŠlger sig.”

I starten af det tyvende Ärhundrede rasede der en heftig debat i det danske samfund om alkoholens gode og dÄrlige egenskaber. Nogle fastholdt, at alkohol ikke fÞrte til dÄrligdomme, mens andre mente, at alkohol var sÄ usundt for bÄde krop og sjÊl og samfund, at det helt burde forbydes.

TandlÊge og forfatter Alfred Bramsen beskriver i sin lille bog fra 1921, hvorfor folk drikker alkohol, hvorfor nogle mennesker kan drikke det med mÄde, mens andre ikke kan stoppe, nÄr fÞrst de gÄr i gang.

Siden bogens udgivelse i 1921 har videnskaben gjort mange opdagelser omkring alkohol, og hvordan det pÄvirker mennesket. Bogen skal derfor lÊses som et historisk dokument, der giver et interessant indblik i datidens debat om alkohol.

Alfred Bramsen (1851-1932) var en dansk tandlĂŠge og forfatter, der udgav en lang rĂŠkke bĂžger om sundhed, tandpleje og hygiejne skrevet til lĂŠgmand. Alfred Bramsen var desuden en ivrig kunstsamler og besad flere vĂŠrker af Vilhelm HammershĂži, om hvem han udgav to bĂžger.