(0)

Eri uria

E-book


"– Ragnhild kulta, kukapa voisi vaatia, ettĂ€ meillĂ€ viisi-, kuusi-, seitsentoistavuotisilla tytöillĂ€ olisi varma pÀÀmÀÀrĂ€, sanoi Amy Lundin.

– MiehillĂ€ on pÀÀmÀÀrĂ€, ei meillĂ€ naisilla."

EletÀÀn 1850-lukua Suomessa. Kaksitoista nuorta tyttöÀ ovat juuri pÀÀttÀneet rippikoulun. Monet tytöistÀ ovat helpottuneita; koulunkÀynti on vihdoin ohi ja nyt voi keskittyÀ seurapiireihin ja tulevan aviomiehen metsÀstÀmiseen.

Eedit-tyttö ei kuitenkaan ole kuten muut. HĂ€n ei hyvĂ€ksy ajatusta, ettĂ€ hĂ€nen pitĂ€isi tĂ€hdĂ€tĂ€ vain hyviin naimisiin – hĂ€n haluaa yliopistoon ja lÀÀkĂ€riksi.

"Eri uria" on Maria Furuhjelmin tyttöromaani vuodelta 1879. Se kuvaa taidokkaasti eri tyttöjen elÀmien uria, mahdollisuuksien rajallisuutta, naisten asemaa ja oikeuksia.

Maria Furuhjelm (1846–1916) oli suomalainen kirjailija, joka kirjoitti proosan lisĂ€ksi valistavaa kirjallisuutta erityisesti naisille ja perheenĂ€ideille. HĂ€n oli aktiivinen toimija Suomen NaisyhdistyksessĂ€. Furuhjelmin kirjoittama "Eri uria" (1879) oli ensimmĂ€isiĂ€ suomalaisia tyttökirjoja.