(0)

Natur og opdragelse

E-book


”Lamarcks tilhĂŠngere tror, at haren lĂžber hurtigt, fordi dens uafbrudte bestrĂŠbelser pĂ„ at undfly har udviklet bevĂŠgelsesorganerne. Og da denne udvikling formentlig opsummerer eller akkumulerer sig fra slĂŠgt til slĂŠgt, er det endelige resultat blevet det hurtige dyr, vi kender.

Darwinisterne hĂŠvder derimod at harens hurtighed er opstĂ„et ved, at kun de hurtigste dyr i hvert slĂŠgtled undgik at falde i forfĂžlgernes klĂžr, og at deres afkom arvede forfĂŠdrenes hurtighed.”

I anledning af 100-Ă„ret for Charles Darwins fĂždsel, 50-Ă„ret for udgivelsen af hans ikoniske vĂŠrk ”Arternes oprindelse” samt 100-Ă„ret for den franske zoolog Jean-Baptiste Lamarcks udgivelse af sit hovedvĂŠrk ”Philosophie zoologique” redegĂžr Alfred Bramsen for de to banebrydende videnskabsmĂŠnds teorier, der hver isĂŠr gjorde op med samtidens mĂ„de at tĂŠnke pĂ„ naturen og menneskets udvikling. Selvom lamarckisme og darwinisme pĂ„ mange mĂ„der er hinandens modsĂŠtninger, sĂ„ er der ogsĂ„ mange interessante sammenfald mellem de to teorier og den indflydelse, de havde pĂ„ deres egen tid og pĂ„ fremtidens biologiske forskning.

”Natur og opdragelse” udkom fþrste gang i 1909.

Alfred Bramsen (1851-1932) var en dansk tandlĂŠge og forfatter, der udgav en lang rĂŠkke bĂžger om sundhed, tandpleje og hygiejne skrevet til lĂŠgmand. Alfred Bramsen var desuden en ivrig kunstsamler og besad flere vĂŠrker af Vilhelm HammershĂži, om hvem han udgav to bĂžger.