(2)

Chelsea Girls

E-book


En av USA:s mest hyllade samtida författare Àntligen pÄ svenska

Med Chelsea Girls [1994] förnyade Eileen Myles den sjÀlvbiografiska romanen som genre, och gjorde stor konst av sitt liv. En oförstÀlld, opolerad, ömsint och inte minst sinnrikt komponerad text genom vilken författaren filtrerar sina livsminnen: UppvÀxtens katolska uppfostran, livet med en alkoholiserad far. Den labila ungdomstiden. En tumultartad kamp för överlevnad som poet och som öppet lesbisk i sjuttio- och Ättiotalets New York. Myles blixtbelyser den unga kÀmpande konstnÀrens liv - alkoholen, drogerna och sexet - och formulerar samtidigt en berÀttelse om den utforskande kÀrleken och flykten frÄn de rigida kulturidentiternas fÀngelse.

Chelsea Girls Àr en rapport frÄn en författares lÀroÄr, lika aktuell nu som nÀr den först publicerades. I svensk översÀttning av poeten Helena Eriksson.

EILEEN MYLES [1949], född i Cambridge, Massachusetts, Àr en amerikansk författare. Myles hör till samtidens mest hyllade amerikanska poeter.

»Omskakande lÀsning, med sÄ mycket droger och sprit att jag nÀstan Àr redo för avgiftning efter att ha lÀst klart.« | Pekka Heino, GQ

»Eileen Myles verk har alltid varit kompromisslöst direkta, en framÄtvÀnd presentation av sig sjÀlv, pÄ samma gÄng sÄrbar som granskande.« | The New York Review of Books

»Oerhört gripande med sitt nakna portrÀtt av poetens ego, sÄrbart men hungrigt.« | Interview

»Med Chelsea Girls etablerar sig Eileen Myles som en av USA:s stora författare.« | CHRIS KRAUS