(0)

Danmark set udefra

E-book


Danmark set udefra – om samfundsdebatten i Danmark i internationalt perspektiv. Religionens rolle i det moderne demokrati, bĂŠredygtig udvikling og velfĂŠrdssamfundets fremtid er nogle af de mest debatterede emner i dagens Danmark og internationalt. ”Danmark set udefra” vil pirke til vores selvopfattelse og pĂ„ en konstruktiv mĂ„de lĂŠgge op til debat om Danmark i det internationale samfund. Weekendavisens og DRs journalist Jakob Illeborg, der har boet i London i ti Ă„r, har i kraft af sit netvĂŠrk kunnet sĂŠtte tre engelske analytikere stĂŠvne og diskutere disse hĂžjaktuelle og komplekse problemstillinger. De britiske Ăžjne tilhĂžrer nogle af samtidens mest betydningsfulde analytikere: Timothy Garton Ash, Zac Goldsmith og Lord Anthony Giddens. De deler ikke nĂždvendigvis politisk overbevisning, men har det tilfĂŠlles, at de er med til at prĂŠge udviklingen i det moderne England og har i den forbindelse vĂŠret interesseret i og ladet sig inspirere af det danske samfund.

Timothy Garton Ash er professor i moderne historie ved Oxford University og er en af vor tids stÞrste kapaciteter pÄ omrÄder som multikultur, religion og international politisk analyse. Han har gentagne gange forholdt sig til Danmark, ikke mindst i forbindelse med Muhammed-krisen. Jakob Illeborgs samtaler med ham vil fokusere pÄ religionens rolle i moderne demokratier, og herunder danske problemstillinger som tÞrklÊdedebatten, og overordnet spÞrgsmÄlet om islams rolle i det moderne vestlige demokrati samt sekularisme og statsreligioners berettigelse i nutidens samfund.

Zac Goldsmith er chefredaktÞr for The Ecologist, verdens mest anerkendte Þkologiske magasin. Derudover er han den konservative leder David Camerons hÞjre hÄnd og altsÄ ganske kontroversielt vejleder pÄ miljÞ og klima for de konservative. BÊredygtighed og miljÞhensyn er pÄ kort tid blevet det varmeste politiske emne i Storbritannien. Her taler man om et reelt paradigmeskift i den britiske befolkning, der er gÄet fra at vÊre Europas Dumbo pÄ miljÞomrÄdet til at vÊre foregangsland bÄde i regeringsregi og i erhvervssammenhÊng. Zac Goldsmith har i mange Är forholdt sig til Danmark som miljÞforegangsland og er derfor ogsÄ en god kilde til nuanceret kritik af dansk miljÞpolitik.

Jakob Illeborg diskuterer med ham i bogen, hvor han ser Danmark positioneret i den internationale konkurrence om at skabe et bĂŠredygtigt erhvervsliv. Lord Anthony Giddens er tidligere leder af London School of Economics og Tony Blairs rĂ„dgiver. Han er forfatter til den banebrydende bog ’The Third Way’, Den tredje vej, der dannede grundlag for New Labours sociale reformer, der er blevet kopieret overalt i verden. Det skandinaviske velfĂŠrdssamfund lĂ„ til grund for Giddens tanker, og han er derfor en god kilde til en diskussion om det moderne velfĂŠrdssamfund. Illeborg taler med Giddens om de engelske velfĂŠrdsreformer. Og om hvordan de relaterer til det danske velfĂŠrdssamfunds udvikling de sidste ti Ă„r.

Har den skandinaviske socialdemokratiske model udlevet sig selv? Tanken med ”Danmark set udefra” er, at vi, ved at sammenholde udviklingen andre steder med vores egen, kan perspektivere og forholde os til, hvad der er godt og mindre godt i vores samfundsudvikling. De umiddelbart mest brugbare sammenligninger fĂ„s i samfund, der pĂ„ mange mĂ„der minder om vores eget. England er en oplagt kandidat, fordi vi i stigende grad deler kultur og samfundsopfattelse med vores nabo mod vest. Men der er ogsĂ„ vigtige forskelle i vores nationers respektive opfattelse af den tid, vi lever i. Forskelle, som vi med fordel kan debatt