Hur demokratiska Àr vÄra demokratier?
Varje demokratiskt system har spelregler som gör att resultaten i politiska val i nÄgon mening redan Àr förutbestÀmda. Ett vanligt problem Àr att vÀljarna inte har sÀrskilt mÄnga alternativ att vÀlja pÄ och att de alternativ som finns inte behöver Äterspegla de röstberÀttigades Äsikter. Ett annat problem Àr att valdistriktens grÀnsdragning kan bestÀmma utgÄngen innan medborgarna ens har gÄtt till vallokalerna.
I Demokratiparadoxen redogör professorn i nationalekonomi Tommy Andersson noggrant och nyfiket för nĂ„gra av de paradoxer som finns i de demokratiska systemen. Ăven om det demokratiska styrelseskicket Ă€r att föredra sĂ„ finns det en rad paradoxer som lĂ€nge har sysselsatt matematiker, filosofer och politiker som Arrow, Condorcet och Jefferson.
Tommy Andersson Àr professor i nationalekonomi vid Lunds universitet. I sin forskning undersöker han olika samhÀllsproblem frÄn ett matematiskt perspektiv och har varit med och tagit fram Skandinaviens första algoritmbaserade organbytesprogram och vÀrldens första algoritmbaserade system för placering av kvotflyktingar. Sedan 2019 Àr han ledamot av Kommittén för priset i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne. 2020 kom hans bok Algoritmmakaren pÄ Fri Tanke.