(0)

Ett eget liv

E-book


SUN AXELSSON Ă€r en av den svenska litteraturens verkliga fixstjĂ€rnor. Precis som Kerstin Thorvall, Birgitta Stenberg, Åsa Moberg, Elsie Johansson och Kristina Sandberg sĂ€llar hon sig till raden av svenska författare dĂ€r förmĂ„gan att upphöja det egna livet, den egna erfarenheten till litteratur, och den alldeles speciella styrkan som ligger i att kunna omformulera förtrycket, orĂ€ttvisan till konst, har skapat en litterĂ€r tradition utan motstycke i vĂ€rlden.

Sun Axelssons författarskap har de senaste Ären fallit i nÄgot av glömska eftersom hennes böcker inte funnits att köpa. DÀrför Äterutger vi nu Ett eget liv, som innehÄller hennes genombrottsroman, den sjÀlvbiografiska Drömmen om ett liv samt uppföljarna Nattens Ärstid och Honungsvargar.

HÀr fÄr lÀsaren följa Sun Axelssons liv frÄn barndomen i Göteborg till ungdomsÄren i de litterÀra kretsarna i 50-talets Stockholm och Paris samt mötet med Latinamerika och speciellt Chile under 70-talet. Det Àr nÀrgÄnget skrivet med rasande skickliga beskrivningar av tidsanda och jargong. Hon vÀjer inte, blundar aldrig och hennes kritiska blick vÀnder sig mot allt, i synnerhet mot henne sjÀlv i ett författarskap som aldrig blir inaktuellt. Hennes sprÄk utmÀrks av sjÀlvironi och drastisk humor. Som nÄgon sagt: »Att lÀsa Sun Axelsson Àr som att ha en storasyster som alltid svarar i telefon.«