(32)

Iloniemi - Eminenssi

audiobook


Ministeri Jaakko Iloniemi on vaikuttanut Suomen ulkopolitiikkaan kahdeksalla vuosikymmenellÀ.

90-vuotiaan Jaakko Iloniemen ulkopoliittinen elÀmÀkerta on aikamatka lÀhihistoriaamme. HÀn on ollut presidenttien harmaa eminenssi. Kekkosen, Koiviston ja Ahtisaaren kausilla hÀn oli mukana mÀÀrittelemÀssÀ ulkopolitiikan suuntaa.

Iloniemi on ollut perustamassa Paasikivi-Seuraa, Atlantti-seuraa ja Ulkopoliittista instituuttia. HÀn oli keskeisessÀ roolissa Etykin Helsingin-huippukokouksen valmisteluissa 1975. Iloniemi pÀÀtti diplomaatin uransa Yhdysvaltain-suurlÀhettilÀÀnÀ 1983 ja siirtyi talouselÀmÀn palvelukseen. ElinkeinoelÀmÀn valtuuskunnan toimitusjohtajana IloniemellÀ oli keskeinen rooli Suomen EU-jÀsenyyden toteutumisessa.

Vakaasta ja rauhallisesta tyylistÀÀn tunnettu Iloniemi on reaalipoliitikkona ajanut kĂ€rsivĂ€llisesti Suomen sitoutumista lĂ€ntisiin rakenteisiin – myös Natoon. HĂ€n on edelleen aktiivinen vaikuttaja: kansainvĂ€lisen politiikan asiantuntija, kommentaattori, keskustelija ja analyytikko.

Ahtisaari on todennut seuraavasti: ”Jaakko Iloniemi on realistinen analyytikko, yksi keskeisimpiĂ€ ihmisiĂ€ elĂ€mĂ€ssĂ€ni.”

Kirjan kirjoittaja, suurlÀhettilÀs ja tietokirjailija Hannu Himanen on tehnyt pitkÀn uran ulkoministeriössÀ. HÀn osallistuu aktiivisesti ulkopolitiikkaa ja VenÀjÀÀ koskevaan keskusteluun. Kirjan keskeistÀ aineistoa ovat Jaakko Iloniemen laajat haastattelut ja hÀnen ainutlaatuinen yksityinen arkistonsa.


Narrator: Jari Nissinen
Duration: