(1)

Jacobs slum I - Fra den nye verden

audiobook


Dansk-amerikaneren Jacob A. Riis ankom med dampskibet til Castle Garden i 1870. Med 40 dollars i lommen, forÊret af hans naboer i Ribe, kun lige stÄet af bÄden, der havde fragtet ham fra det gamle kontinent kiggede den 21-Ärige Jacob A. Riis udover byen og beskrev et syn, der pÄ samme mÄde mÄ have betaget de mange andre immigranter, som han havde delt bÄd med: "... og da jeg skuede ud over de milelange lige linjer af gader, Brooklyns grÞnne hÞjdedrag, og fÊrgernes og lystfartÞjernes rÞre i floden, steg mine forhÄbninger om, at der et eller andet sted i denne summende bikube, ville vÊre en plads til mig."

Men under byens hÄbefulde overflade gemte sig ogsÄ noget andet. Jacobs slum er historien om Jacob A. Riis - en lÊrersÞn fra kÞbstaden Ribe, der rejste til USA og blev voksen sammen med den amerikanske by - og byens onde tvilling, der var blevet dÞbt "slummen". Det var den slum han senere skulle fotografere og dokumentere med ét brÊndende Þnske: at rydde slummen fra jordens overflade.

I sin levetid nÄede Jacob A. Riis at blive politi-reporter, redaktÞr, foredragsholder, forfatter og sÄ blev han ogsÄ venner med den 26. amerikanske prÊsident Theodore Roosevelt. Hans fotografier var nogle af de fÞrste og eneste fotografiske dokumenter fra undersiden af den tidlige megaby New York. Her dokumenterer fotografierne livsforholdene hos arbejderne, som levede tÊt sammen i mÞrke boliger, hvor sygdomme trivedes bedre end menneskene, der boede der.

I de nÊste syv afsnit af Jacobs slum tager vi Jacob A. Riis i hÄnden, og lader os fÞre igennem New Yorks labyrintiske slum, hvis Ärsager og konsekvenser for fÞrste gang blev kortlagt i disse Är. Og her finder vi mÄske spor af nutidens diskussioner om paraboler og parallelsamfund.

Kasper Jacek er uddannet idéhistoriker og analytisk journalist fra Aarhus Universitet. Han er freelanceskribent, medstarter af Baggrund.com, og sÄ er han interesseret i at forstÄ, hvordan vi forstÄr byen og dens underside - slummen og ghettoerne.


Narrator: Kasper Jacek
Duration: