(7)

Min pappa : ett krigsbarn

audiobook & e-book


Under den bistra vintern 1941-1942 rasar andra vÀrldskriget i Europa och fortsÀttningskriget i Finland. FörhÄllandena Àr svÄra och kÀrva. Samtidigt organiserar svenska hjÀlporganisationer möjlighet för finlÀndska barn att komma till Sverige: mellan 1939 och 1944 reste cirka 70 000 sÄ kallade Finska krigsbarn till Sverige. Drygt 5000 ÄtervÀnde aldrig till sina biologiska förÀldrar i Finland utan stannade i Sverige.

Detta Àr berÀttelsen om ett av dessa barn. Via skickligt beskrivna och gripande beskrivningar fÄr vi följa hans resa frÄn Finland till Sverige, frÄn barn till vuxen, samtidigt som nutidsbilder frÄn hans dotter bidrar till att placera hans levnadsöde i en bredare kontext.

Min pappa - ett krigsbarn söker svar pÄ svÄra och tunga frÄgor, som hur den tidiga separationen pÄverkat pojken och hans möjligheter att leva ett fullödigt liv? Och hur pÄverkades andra i hans nÀrhet? Boken berÀttar ocksÄ om den rotlöshet och det frÀmlingskap som gÄr i arv till den andra generationens flyktingar. SprÄket Àr mÄlande, livligt och gripande. Författaren Katarina VastamÀki arbetar till vardags som lektör och redaktör.


Narrator: Veronica Kurba
Duration: