(0)

Moving Big Band i Indien 2020

E-book


Moving Big Band Àr ett storband frÄn Göteborg. Bandet har haft mÄnga lÀkare bland sina medlemmar och har dessutom i mÄnga Är haft en repetitionslokal pÄ Sahlgrenska Sjukhuset.En av medlemmarna Àr pianisten Donald Roberts frÄn Indien, i mÄnga Är verksam som thoraxkirurg pÄ Sahlgrenska. Genom hans kontakter har bandet 2007 gÀstspelat i London, dÀr man spelat för en indisk publik, och man har 2017 gjort en turné i Indien till stÀderna Bangalore och Vellore, efter att ha inbjudits av en musikskola.

År 2019 var det dags att Ă„ka till Indien igen, och denna gĂ„ng hade bandet bjudits in av en medicinsk organisation, Vellore Alumni, i syfte att ge en rad vĂ€lgörenhetskonserter och pĂ„ det viset hjĂ€lpa indiska lĂ€kare som verkar ute i landsbygden, lĂ„ngt ifrĂ„n tĂ€torter. Man skulle besöka stĂ€derna Chennai – fd Madras – Vellore och Bangalore för konserter, och dessutom fĂ„ se lite medicinsk verksamhet pĂ„ universitetssjukhuset i Vellore, och se nĂ„gra sjukvĂ„rdsenheter pĂ„ landsbygden.

Bandet spelade i en rad stora konsertlokaler, sÄ kallade Auditorier, i de tre stora stÀderna. Konserterna var vÀlbesökta, och det visade sig att publiken hade stor nyfikenhet pÄ jazzmusik, som inte spelats i Indien «since the British left», som nÄgon uttryckte saken. Varje konsert blev en succé, och musikerna vande sig vid jubel, applÄder och att publiken dansade framför scenen. Till detta bidrog i hög grad att bandet pÄ begÀran hade med sig ett ABBA-potpurri, och att publiken kÀnde igen och uppskattade ABBA.

Boken Àr ett rikt illustrerat referat av den genomförda turnén författat av en av trombonisterna i bandet, Leif Dernevik, som liksom pianisten Roberts tillbringat större delen av sitt yrkesliv som thoraxkirurg pÄ Sahlgrenska

Sjukhuset, Göteborg.