(0)

Nicoline Tuxen : – kunstens kvinder

E-book


Nicoline Tuxen (1847-1931) tilhørte pionergenerationen af kvinder, der uddannede sig til kunstnere i 1870’erne og 1880’erne. Som sin lillebror Laurits Tuxen opnåede hun succes på Charlottenborgudstillingen, og hun solgte sit debutarbejde til dronning Louise.

Som så mange kvinder i perioden måtte hun kæmpe mod tidens normer for at slå igennem. Det lykkedes for få, og Nicoline er et lysende eksempel på en kvinde, der fravalgte ægteskab til fordel for kunsten. Som tidens andre erhvervsaktive kvinder måtte hun bruge enorme kræfter på at kæmpe mod borgerskabets konventioner om, at en kvindes rolle, også som ugift, først og fremmest var at være familiens omsorgsperson.

Nicoline Tuxen var en virtuos maler, og hun kunne have drevet sin karriere vidt, hvis hun havde fået opbakning fra sin familie og sin berømte bror. Efter sin død forsvandt Nicoline Tuxen ud i glemslen. Det fortjener hverken hun eller hendes malerier.

Udgivelsen er en del af Kunstens kvinder, der formidler forskningsbaseret viden om både oversete og mere kendte kunstnere fra det 19. og 20. århundrede. Bøgerne aktualiserer kvindernes livsvilkår, deres kunst og karriere i et kvindehistorisk og formidlingsorienteret format.