(0)

Sido

E-book


” - Hvorfor skulle jeg dog holde op med at vĂŠre fra min lille by? Det mĂ„ I skam ikke vente. Du er ordentlig blevet stor pĂ„ det, min lille tĂžs, fordi du vil bo i Paris, nu da du er gift. Jeg mĂ„ le, nĂ„r jeg ser, hvor alle parisere er vigtige af at bo i Paris, de rigtige, fordi de synes, det er det samme som et adelsbrev, de andre fordi de mener, de er rykket op i en hĂžjere klasse. Hvad det angĂ„r, sĂ„ kunne jeg prale af, at min mor er fĂždt pĂ„ Boulevard Bonne-Nouvelle!”

Sido var det kĂŠlenavn, Colette og resten af hendes familie kaldte hendes mor. Bogen tegner et interessant portrĂŠt af denne skĂžnne kvinde, der bĂ„de var provinsiel og videnbegĂŠrlig, kĂŠrlig og selvstĂŠndig. ”Sido” er skrevet som roman, men er direkte baseret pĂ„ Colettes egen barndom og minder om sin familie. Bogen giver et interessant indblik i livet pĂ„ landet i Frankrig i anden halvdel af 1800-tallet. Den udkom fĂžrste gang i 1929.

Sidonie-Gabrielle Colette (1873-1954) var en fransk forfatter, der skrev et vĂŠld af anmelderroste romaner og skuespil under pseudonymet Colette. PĂ„ trods af sit skandalĂžse privatliv med affĂŠrer med bĂ„de mĂŠnd og kvinder og tilmed sin egen stedsĂžn var Colette en af Frankrigs stĂžrste forfattere. Hun var officer i Æreslegionen og var den fĂžrste kvinde i Frankrig, der fik en statsbegravelse. Hun debuterede som forfatter i 1900, men slog fĂžrst for alvor igennem i 1920 med romanen ”ChĂ©ri”. Hendes roman ”Gigi” fra 1945 blev senere filmatiseret af Vincente Minnelli.