(0)

Skarv

E-book


Den fjÀrilsformade ön ligger i Norra ishavet, med en Ättkantig fÀstning i stjÀrnmönster och hus för mÀnniskor och deras knapert inkomstbringande nÀringar. Turisterna hittar hit, mest tack vare naturen och de hÀckande fÄglarna. Ett hotell finns och utflyktsleder men ocksÄ en beskhet över svikare som lÀmnar det Àrvda för fastlandets sÀkrare och överlÀgsna tillvaro.

Maren jobbar som hotellportier och utfodrar byns katter som i sin tur tagit över slÀktens ödehus. SjÀlv bor hon tillsammans med sin mor som fastnat i lÄngvarig sysslolöshet framför tv:n. Tillsammans med bÀsta vÀnnen Bodile nÀr hon en lÀngtan bort - Maren och hon planerar att tillsammans se vÀrlden, bara för att tvingas stÀlla in nÀr Bodile Ängrar sig. Kort dÀrefter ska ett minnesmonument invigas, en Äminnelse av 1600-talets sÀllsynt mÄnga hÀxprocesser pÄ ön. Sonen till den berömda och excentriska skulptören till konstverket anlÀnder och flyttar in pÄ hotellet. PÄ nÄgot besynnerligt vis har kanske denna Äldrande man som stÀndigt levt i sin ryktbara mors skugga nÄgot att sÀga till Maren. Det handlar om att bryta upp eller inte. Om att styra sitt eget öde.

Lina Josefina Lindqvists romandebut Skarv Àr en skildring av en utsatt plats mitt i havet dÀr fÄtalet invÄnare Àr dömda att pÄverkas in i sjÀlen. DÀr finns en grymhet och en alldeles sÀrskild form av tidlöshet, men ocksÄ en hoppingivande lÀngtan efter nÄgot bÀttre Àn flykten till det andra redan kÀnda.