(0)

Syndafloden

E-book


”Han var i sin skapelse och han visste att det han skrivit ned var en exakt registrering av sinnestillstĂ„ndet i den översvĂ€mmade staden.”

Det Àr vinter 1960. NÀr högvattnet kommer lÀmnar turisterna Venedig, men Igor Stravinskij stannar kvar. Han trivs i dimman, i den rÄkalla och övergivna staden. HÀr kan han finna ro att komponera.PÄ det nÀstan tomma hotellet lÀr han kÀnna en amerikansk man, som Àr dÀr med sin sjuka hustru. Det Àr deras sista besök, frun ska snart dö, och hennes önskan Àr att begravas pÄ kyrkogÄrdsön San Michele, att bli ett med Venedig.Mannen har ocksÄ en dotter, som efter en olycka har slutit sig inom sig sjÀlv. Hon talar inte med nÄgon och tycks inte höra vad man sÀger till henne. Men hon tar in musik, med hela kroppen, och hon har en talang för dans.Hennes far har ingen tid över för henne. Upptagen av sin hustru och sin sorg lÄter han dottern ta hand om sig sjÀlv. Stravinskij ser henne ute pÄ Markusplatsen, dÀr hon hÀrmar duvornas dans och tycks sÀtta rörelser till den musik han hÄller pÄ att skriva, det verk som ska bli Syndafloden. Efter ett tag börjar hon vÀnta pÄ honom i hotellets vestibul, och hon blir ett sÀllskap pÄ hans promenader. Mellan dem knyts ett intuitivt band, via tankarna lyckas han kommunicera med henne och tillsammans skapar de ett eget sÀtt att uttrycka sig pÄ.NÀr sedan George Balanchine anlÀnder med sitt balettkompani börjar repetitionerna. I den nedkylda teatern fÄr flickan för första gÄngen stÄ pÄ scenen, och genom musiken och dansen börjar hon lÄngsamt krypa ur sitt skal.

Syndafloden Àr en lyhörd och vacker skildring av en stad fylld med musik, och av en alldeles sÀrskild vÀnskap mellan en Äldrande kompositör och en ung, begÄvad dansare.

Marita Jonsson Àr författare och fotograf till ett tjugotal böcker om konst, arkitektur, hantverk, trÀdgÄrd och mat. Hon Àr bosatt pÄ Gotland, dÀr hon under mÄnga Är var lÀnsantikvarie och en av initiativtagarna till Medeltidsveckan och till att Visby blev ett vÀrldsarv. Hösten 2005 romandebuterade hon med Abdikationen, ett nÀra portrÀtt av drottning Kristina.

www.maritajonsson.se