(0)

Syyntakeettomat

audiobook & e-book


Timo kuunteli puhelimessa, kuinka Pian puhe lakkasi. Tuli muuten hiljaista, mutta tuuli suhisi linjalla. SinÀ yönÀ oli tuulista ja sateista, jopa myrskyistÀ. Puhelu jÀi auki, eikÀ Pia enÀÀ vastannut Timon huuteluihin. Taustalta ei kuulunut mitÀÀn muita ÀÀniÀ. Timo ei kuullut kenenkÀÀn toisen henkilön puhetta, eikÀ kuulostanut siltÀ, ettÀ Pia olisi esimerkiksi kaatunut.

HÀn katkaisi puhelun ja soitti vaimolleen uudelleen. Pia ei enÀÀ koskaan vastannut.

KÀrÀjÀoikeus toteaa tekijÀn syylliseksi henkirikokseen, mutta jÀttÀÀ tuomitsematta hÀnet vankeusrangaistukseen syyntakeettomuuden takia. MitÀ tÀmÀ oikein tarkoittaa? Miten tuomioistuin voi jÀttÀÀ henkirikoksen tekijÀn tuomitsematta vankeuteen?

Turkulainen lÀÀkÀri ja Murhan anatomia -podcastista tunnettu Elli Lahtinen kÀsittelee esikoisteoksessaan syyntakeettomuuden syitÀ ja seurauksia. LÀhes aina syyntakeettomuuden taustalla on vakava mielenterveyden hÀiriö. Vankilan sijaan henkirikoksen tekijÀn mÀÀrÀnpÀÀ on tahdosta riippumaton hoito. Tarinat ammuskelusta Punavuoren ampumaradalla, Tesoman vuosiksi pimeÀksi jÀÀneeksi henkirikoksesta ja kuuluisasta Niuvanniemen sairaalasta osoittavat, ettei mikÀÀn syyntakeettomuudessa ole yksiselitteistÀ tai mustavalkoista.