Advokaten Ruth Nordström blev känd för en bred allmänhet när hon försvarade den kristna barnmorskan Ellinor Grimmarks rätt att följa sitt samvete och inte medverka vid aborter. Samvetsfrihet är en mänsklig rättighet i över 40 europeiska länder men inte i Sverige. Det mediedrev som drabbade Ruth och hennes klient blev hänsynslöst. Ändå vågade de stå emot den svenska åsiktskorridoren.
Här berättar Ruth själv för första gången om det uppmärksammade barnmorskemålet, men också om kampen för kvinnors rättigheter, om vänskapen med Sveriges Moder Teresa, Elise Lindqvist, och om tron som bär genom allt. Vi får följa med bakom kulisserna i Ruth Nordströms arbete för hemlösa, papperslösa och för kvinnor och barn som blivit offer för trafficking.
Det kräver mod att bekämpa orättvisor, att våga möta mörkret och tända ljus.Men vi kan vi alla tända ljus omkring oss. Genom att ge små glimtar av kärlek och se varje människa som vår medmänniska, kan vi möta dem med värdighet och respekt och tända en gnista av hopp , skriver hon om sina innersta drivkrafter som advokat där hon arbetar för att ge utsatta människor en röst och få sin sak rättvist prövad.
I framtiden, närhistorien om den här eländiga eran skrivs,kommer Ruth Nordström bli ihågkommen som en av Europas lysande förkämpar för samvetet.
Sohrab Ahmari, opinionsredaktör, New York Post
Ett ytsnitt ur svensk samtid som visar att vårt offentliga samtal är starkt reglerat och försett med straff skalor och hårda påföljder för den som tycker fel. Att Ruth Nordström tagit sig igenom detta är en bedrift av såväl intellektuell som själslig kvalitet. Det arbete som juristjouren gör i S:ta Clara kyrka är ovärderligt. Skickliga jurister i kombination med genuin medmänsklighet sånt gör skillnad.
Maria Ludvigsson, ledarskribent, Svenska Dagbladet
Jag har inte mött någon annan person med så stort civilkurage som Ruth Nordström. Tillsammans har vi fått hjälpa många bort från sexslaveriet och ur människohandel.
Elise Lindqvist, Ängeln på Malmskillnadsgatan
Uppfordrade läsning för alla organisationer och institutioner som hellre räddar sitt varumärke än står upp för grundläggande demokratiska fri- och rättigheter. En text som blottar vår oförmåga att hantera svåra etiska moraliska frågeställningar som ofrånkomligt väcker frågan vad det gör med oss människor och samhället på sikt.
Stina Oscarson, dramatiker & kulturskribent
Ruth Nordström har nog skrivit den viktigaste boken i svensksamhällsdebatt på länge.
Thomas Idergard, jesuitpater